"Εικόνες της πόλης στον χρόνο"- Ξαναγράφοντας την ιστορία της πόλης μας

2013-10-31 17:16

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που, για τη διετία

2013-2014, είναι αφιερωμένες στη θεματική «Τα πρόσωπα του Χρόνου», η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας παρουσίασαν την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον χρόνο» με θέμα την ιστορία και τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης της Ηγουμενίτσας μέσα στον χρόνο. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας (27-29 Σεπτεμβρίου 2013) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου θα παραμείνει για τη χειμερινή περίοδο.

Μέσα από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η έκθεση παρουσιάζει διαχρονικά τις αλλαγές στο αστικό τοπίο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ιχνηλατεί μνήμες του τόπου όπως αυτές αποτυπώθηκαν από το φακό επώνυμων φωτογράφων (Σπύρος Μελετζής, Δημήτρης Παπαδήμος, Αναστάσιος Γ. Ρούμπης, Γεώργιος Βαφιαδάκης, Νικόλαος Στουρνάρας, Νικόλαος Μπρέστας, Απόστολος Βερτόδουλος κ.ά.) αλλά και σε αναμνηστικές φωτογραφίες κατοίκων της πόλης μας, που θέλησαν να απαθανατίσουν τη στιγμή και, μαζί, τη μαγεία ενός κόσμου που χάνεται.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, παραχωρήθηκε φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία Π.Ε.Δ. Ηπείρου  - πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσπρωτίας, Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ., οικ. Πιτούλη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Στέφανου Στουρνάρα, Νικόλαου Μπρέστα, Τάσου Ρούμπη, ΛΒ΄ ΕΠΚΑ, ενώ μέρος του εποπτικού υλικού αντλήθηκε από έντυπες και διαδικτυακές πηγές.

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Ηγουμενίτσας, μιας πόλης που, στο πέρασμα του χρόνου, έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές του φυσικού και δομημένου χώρου της. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το κοινό να συνδράμει την προσπάθειά μας για συγκέντρωση νέου υλικού ώστε αυτό να καταγραφεί και να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ψηφιακού λευκώματος, με θέμα την ιστορία της πόλης μας το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για την εκπόνηση του ψηφιακού λευκώματος, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και την ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία πέραν της επίσκεψης στον χώρο της υπαίθριας έκθεσης «Εικόνες της πόλης στον χρόνο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, δύναται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της δράσης, είτε στο πλαίσιο μαθημάτων τοπικής ιστορίας ή άλλων προγραμμάτων της ευέλικτης ζώνης, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πρωτογενούς καταγραφής και μελέτης της τοπικής ιστορίας της πόλης της Ηγουμενίτσας και βασικό εργαλείο τη συλλογή κάθε είδους προφορικής μαρτυρίας.

Όποιος διαθέτει σχετικό υλικό (παλιές φωτογραφίες, σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, λοιπό αρχειακό υλικό κλπ.) για τις γειτονιές, τους δρόμους, τα κτίρια και τους ανθρώπους της πόλης της Ηγουμενίτσας, που μπορούν να φωτίσουν άγνωστες, σημαντικές ή ασήμαντες πτυχές της ιστορίας της και επιθυμεί να το μοιραστεί μαζί μας μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας (2665 0 21417, 28539) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο lbepka@culture.gr – Πληροφορίες: κκ. Θεοδώρα Λάζου, ιστορικός-αρχαιολόγος / Αντωνία Τζωρτζάτου, αρχαιολόγος).

Παραμένουμε, επίσης, στη διάθεση των εκπαιδευτικών για προτάσεις, ιδέες και συνδρομή σε σχετικές δραστηριότητες μελέτης και καταγραφής της τοπικής ιστορίας της πόλης της Ηγουμενίτσας.