Μύρισε....καλοκαίρι 

 

 

Σε αναζήτηση της χαμένης νεανικής ορμής 

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς εκφράσεις κλισέ όπως οι νέοι είναι το μέλλον, το όραμα, η αισιοδοξία, η ελπίδα και διάφορα τέτοια όμορφα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν δεν είναι αν συμφωνούμε ή όχι, αλλά αν κάνουμε όσα θα «οφείλαμε» για να αξιοποιήσουμε αυτό το ανενεργό και ακατέργαστο δυναμικό. Αν κρίνουμε από την Πέρδικα, επειδή αυτή είναι το θέμα μας, μάλλον όχι! Το γιατί συμβαίνει αυτό, χρήζει εκτεταμένης και ενδελεχούς ανάλυσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. 

Η Πέρδικα λοιπόν των 2.000 κατοίκων και των 300 παιδιών περίπου έχει να επιδείξει μια δυσανάλογη δραστηριότητα των νέων στα τοπικά δρώμενα, είτε αναφερόμαστε στο αθλητικό (ίσως η μοναδική εξαίρεση, η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα όμως), στο κοινωνικό ή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινότητας ή ακόμη και σε περιβαλλοντικές δράσεις σε εκπόνηση σχετικών project, που λένε και στο χωριό μου, μέσω των οποίων θα πρόεκυπταν πολλαπλά οφέλη, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τους συμμετέχοντες. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους νέους ενδεχομένως να αναδείκνυε και κάποια «φωτεινά μυαλά», τα οποία είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ανάμεσα τους. Οι αιτίες για τις οποίες δεν συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω πολλές και ποικίλες. Ας ξεκινήσουμε από την τοπική κοινότητα, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες (αν υφίστανται τέτοιες) της οποίας είναι πιο ομιχλώδης και από ένα πρωινό του Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Ρητορική ερώτηση επ΄αυτού: υφίσταται η τοπική κοινότητα και αν ναι ποιες οι αρμοδιότητες από το να παρίσταται στα εκάστοτε Δ..Σ του Δήμου Ηγουμενίτσας;

Η πρώτη «αιτία» της μη ενεργοποίησης αυτού του τόσο πλούσιου και δυνητικά ενεργού δυναμικού έχει λοιπόν όνομα, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος πάντα. Η δεύτερη αφορά στην μη προσέλκυση νέων στις ανωτέρω δραστηριότητες λόγω έλλειψης εκείνων των ατόμων τα οποία και θα επιφορτίζονταν με αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Και είναι σημαντικό γιατί η κοινωνία μας ζει από τη συμμετοχή των δημοτών (των νέων εν προκειμένω) σε ομίλους, συλλόγους και γιατί όχι και σε κόμματα; Όποιος νέος δεν βλέπει τον εαυτό του ως ενεργό και αποδεκτό μέλος της κοινωνίας αποστασιοποιείται εσωτερικά από αυτή, με ευθύνη της τελευταίας. Ως εκ τούτου η δημοκρατική συμμετοχή παιδιών και νέων στις τοπικές κοινωνίες είναι κάτι παραπάνω από προαιρετική, είναι η βάση στην οποία οφείλουν να στηρίζονται αυτές, είναι η ελπίδα!

Στον αντίποδα και για να μην κατηγορηθώ για τον καταγγελτικό μου λόγο οφείλω να αναφέρω ότι σαφώς και υπάρχουν αξιέπαινες ενέργειες και πρωτοβουλίες (η αναφορά είναι ειδική και εστιασμένη πια και αφορά στο χωριό μας) από τον πολιτιστικό σύλλογο, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού συλλόγου του χωριού και κάποιων εθελοντικών ομάδων, θεωρώ όμως ότι η αξιέπαινη (το επικροτώ και το ξανατονίζω) προσπάθεια όλων αυτών δεν αντανακλά στο δυναμικό της νεολαίας, ένα δυναμικό το οποίο φαντάζει ως ακατέργαστο διαμάντι στη λάσπη. Που και για πόσο θα «κρύβονται» άραγε όλοι αυτοί οι νέοι που παρελαύνουν στις εθνικές επετείους και κατακλύζουν την πλατεία του χωριού τον Αύγουστο; Ποιος ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας (έγινε μια αναφορά πιο πάνω, θα υπάρξει και εκτενέστερη) των γονέων και του σχολείου; Τα ερωτήματα πολλά και ο χώρος ανεπαρκής για να απαντηθούν, οπότε οι απαντήσεις θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω! 

Σύνταξη- επιμέλεια: Λ. Σουλτάνης

 

Μετά τη βροχή 

Νοσταλγία 

Αναπόληση 

 

Πρόσκληση σε ενημερωτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας για κάθε ενδιαφερόμενο

Ενημερωτική, ΑΝΟΙΚΤΗ για όλους τους Περδικιώτες και χωρίς θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων θα είναι η μετά από 3 μήνες συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας που θα γίνει στις 11 το πρωί της Τετάρτης στον α΄ όροφο του κτιρίου της Κοινότητας. Ιδιαίτερη πρόσκληση για να παρευρεθούν απευθύνουμε προς ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους στις πρόσφατες εκλογές που νοιάζονται πραγματικά για τα θέματα που απασχολούν το χωριό μας και κυρίως σε αυτούς που εκλέχτηκαν να μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα 5 χρόνια τόσο στο δημοτικό όσο και στο τοπικό συμβούλιο και θα αναλάβουν καθήκοντα σε περίπου 

Υπενθυμίζεται ότι στις συνεδριάσεις προκύπτουν θέματα μέσα από ερωτήσεις ή ενημερώσεις που έχουν να κάνουν τα μέλη του συμβουλίου, αλλά και άλλοι δημότες, που τις περισσότερες φορές είναι πιο ενδιαφέροντα και από αυτά της ημερήσιας διάταξης (ΑΝ υπάρχουν).

Τα μέλη του Συμβουλίου

Κολιομίχου Χαρά - Βενέτης Θανάσης

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Όλα ...τα πήρε το καλοκαίρι 

 Καλοκαίρι...ακόμη! 

 

 

 

O βασιλιάς είναι γυμνός

* Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το επικείμενο «Αντάμωμα»

Είναι αλήθεια, ότι ο τίτλος είθισται να παραπέμπει ευθέως σε αυτό που ακολουθεί, κοινώς στο κύριο θέμα, αυτή τη φορά είπα να πρωτοτυπήσω όμως και να εξάψω την φαντασία όσων ενδιαφέρονται για αυτό που ακολουθεί, οι υπόλοιποι μπορούν να σταματήσουν την ανάγνωση εδώ.

Είναι λοιπόν ένα από εκείνα τα ωραία ζεστά βράδια του Αυγούστου και στο μυαλό σου τριβελίζει μια σκέψη, ας το πούμε καλύτερα ένα δίλημμα: να πας στη θάλασσα ή να μείνεις στο χωριό, όπου και λαμβάνει χώρα μια σπουδαία εκδήλωση; Επιλέγεις το δεύτερο, καθώς δεν γίνεται να μην είσαι παρών σε αυτή την εκδήλωση, στην οποία θα ειπωθούν σπουδαία πράγματα (για πολλοστή φορά), τι κι΄αν τα χεις ακούσει και πέρυσι και πρόπερσι ίδια και απαράλλακτα, τι κι΄αν θα βιώσεις ξανά ένα ιδιότυπο «déjà vu» (προμνησία), εσύ εκεί και πώς όχι άλλωστε; Δεν γίνεται να μην ακούσεις ξανά και για πολλοστή φορά τον ίδιο ξύλινο και χιλιοφορεμένο λόγο των καλοντυμένων τοπικών αρχόντων, του Δημάρχου και λοιπών «προσκωλυόμενων», συνεπικουρούμενων βεβαίως από τους ντόπιους «άρχοντες» και τους επικεφαλής φορέων και αδελφοτήτων, καθότι συγκοινωνούντα δοχεία!

Δεν γίνεται να μην θέλεις να «διακρίνεις» στα μάτια τους τις πιο αγνές των προθέσεων, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα για το κοινό καλό. Δεν γίνεται να θέλεις να το κάνεις στον εαυτό σου αυτό. Από την άλλη βέβαια μπορεί να είσαι από εκείνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται απλά και μόνο για το «ψυχαγωγικό πρόγραμμα», το οποίο έπεται της παρέλασης των καλοντυμένων της πρώτης σειράς.

Οι ανωτέρω είναι βεβαίως, για να επανέλθουμε στα πιο πάνω, όλοι εκείνοι, στους οποίους δώσαμε το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς (με απεριόριστο σεβασμό προς αυτούς, τους ιθαγενείς εννοώ φυσικά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων), κομίζοντάς μας καθρεφτάκια και χάντρες.

Τελικά, έγινα δηκτικός, παρότι αυτό δεν ήταν στις αρχικές μου προθέσεις, καθώς είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ένα πιο ευχάριστο και πιο χαλαρό κείμενο.

Έτσι πάνε αυτά όμως! Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα σου βγει και ίσως και αυτό να είναι το ωραίο της υπόθεσης!

ΥΓ1: Μυθοπλασία ή πραγματικότητα; Εσύ επιλέγεις, ιδιότυπο «déjà vu» σίγουρα πάντως!

ΥΓ2: Τα εισαγωγικά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα είναι αλήθεια, αυτό θα απέβαινε όμως σε βάρος της όποιας καλαισθησίας του κειμένου, τα υπόλοιπα δικά σας.

ΥΓ3: Οι αντιδράσεις είναι προ των πυλών, αλλά έτσι πάνε αυτά, ομελέτα δεν έφτιαξε κανείς, χωρίς να σπάσει αυγά πρώτα.

Kαλοκαιρινή ραστώνη 

 

 

Ένα πιάνο στην πλατεία

Δεν ξέρω τι με έπιασε πρωινιάτικα, αλλά φαντάστηκα αυτό το πιάνο στην πλατεία του χωριού το καλοκαίρι και δη τον Αύγουστο. Μάλλον θα φταίει η άνοιξη. Αμέσως μετά αναλογίστηκα πιο ψύχραιμα τούτη τη φορά, ότι , σιγά μην απαρνηθούμε τις παραδόσεις και ξεκολλήσουμε από τα τετριμμένα, τα οποία επιβάλλουν κλαρίνα, σουβλάκι και μαλλί της γριάς, πολύ δηθενιά, γραβατωμένους προέδρους με ξύλινο λόγο και λοιπά συμπαρομαρτούντα!

Έαρ 

 

Περί προεδρικών αρμοδιοτήτων και λοιπών δεινών στην Πέρδικα

Συντάκτης: Θανάσης Βενέτης

Μόλις έστειλα το παρακάτω στους συναδέλφους μου στο (καταργημένο) Συμβούλιο της Κοινότητας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας κοινοποιώ συνημμένο διευκρινιστικό έγγραφο από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών όπου ορίζονται τα σχετικά με τη διοίκηση των Κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων και σύμφωνα με το οποίο ο συνάδελφος κ. Μώκος αποδεικνύεται ότι ενεργεί ως «δικτάτωρ» έχοντας αναλάβει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ όλες τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε να μοιραζόμαστε.

Συνυπεύθυνοι σε αυτή την κατάφορη παραβίαση του νόμου που έχει οδηγήσει στην αχρήστευση του Συμβουλίου το οποίο έχει περιέλθει σε διακοσμητικό ρόλο -"γλάστρα"- είναι οι Μαρία Δούκα και ο Χρήστος Τσέπης, οι οποίοι από την αρχή ήδη της... "ανάληψης των καθηκόντων" μας ΣΙΩΠΟΥΝ παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας.

Να ξέρετε όμως, ότι όσους και να μπορέσουν κάποιοι να ξεγελάσουν, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (1)(2).docx (28,1 kB)

 

 

Έκθεση φωτογραφίας στα σκαριά

Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας σε συνεργασία με το ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το νήμα του χρόνου: Η Πέρδικα, από το παρελθόν στο μέλλον» και καλούν προς τούτο τους περδικιώτες φωτογράφους, όπως υποβάλλουν σχετικό με την έκθεση υλικό.

Οι φωτογραφίες θα πραγματεύονται την ιστορική συνέχεια του χωριού, χωρίς να είναι δεσμευτικές σε πορτρέτα, φύση ή ασχολίες. Μόνο οι φωτογραφίες που θα επιλέγουν από επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, θα προβληθούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, καλούνται οι κάτοικοι του χωριού που διαθέτουν παλιές έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες και επιθυμούν να τις παραχωρήσουν στον πολιτιστικό σύλλογο για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ιστορικού φωτογραφικού αρχείου να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Μαρκιανίδου Ραχήλ (τηλ. 6996552353) και με τον φωτογράφο κ. Λαχανίδη Γεώργιο (τηλ. 6937174663).

Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη για να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές την καταγωγή τους, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της Πέρδικας.

 

«Καλοκαιρινών πανηγυριών»….συνέχεια

Μετά από δύο χρόνια ανομβρίας οι ….πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού είναι και πάλι γεγονός για την Πέρδικα.

Αποστηθίζω από τη σχετική αφίσα του Δήμου Ηγουμενίτσας:

Πέρδικα: 8 Αυγούστου: Γιορτή Λαδιού

Πέρδικα: 13 Αυγούστου: Χορευτικό αντάμωμα απανταχού Περδικιωτών (sic).

Ο τίτλος αυτής της εκδήλωσης μου δημιούργησε κάποιες απορίες είναι η αλήθεια. Εξηγούμαι: Θα χορεύουμε ανταμώνοντας ή θα ανταμώνουμε χορεύοντας για να χωριστούμε μετά;

Για τη φυσιογνωμία αυτών των δύο εκδηλώσεων έχει χυθεί πολύ μελάνι κατά το παρελθόν, οπότε σε τι θα έβλαπτε λίγο ακόμη;

Η γιορτή λαδιού (δεν) είναι, τουλάχιστον αμιγώς, αυτό το οποίο αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος, καθώς έχει καταστεί ένα πανυγηράκι με μαλλί της γριάς, σουβλάκια και λοιπά συμπαρομαρτούντα, με τη φυσιογνωμία της έχει αλλοιωθεί προ πολλού. Σημεία των καιρών το δίχως άλλο. Το κλείνω εδώ αυτό, περνώντας στο…αγαπημένο μου θέμα, που δεν είναι άλλο από το Χορευτικό αντάμωμα απανταχού Περδικιωτών (χωρίς άρθρο παρακαλώ πριν το απανταχού).

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας κατόρθωσα να συλλέξω πολύτιμο υλικό για αυτή την εκδήλωση- πανηγύρι, η οποία θα λάβει ως είθισται χώρα στο αμφιθέατρο του χωριού, έναν χώρο παρέλασης, προβολής, ματαιοδοξίας, κεκαλυμμένης εξωτερίκευσης απωθημένων και υποκρισίας των πάσης φύσεως παρατρεχάμενων. Οι πληροφορίες μου δεν περιλαμβάνουν δυστυχώς το «πολιτιστικό» και «μουσικό» σκέλος, παρά μόνον τη λίστα των ομιλητών και σε γενικές γραμμές το κείμενο που αυτοί θα εκφωνήσουν.

Την αρχή θα κάνει ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Πέρδικας ή μήπως ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας; Οφείλω να ομολογήσω, ότι οι πληροφορίες μου είναι κάπως αντικρουόμενες ως προς τούτο. Εντάξει, δεν νομίζω να τσακωθούν κιόλας!. Ας δώσουμε λοιπόν τον λόγο στον Πρόεδρο του Κ.Σ, ο οποίος μετά το αρχικό του καλωσόρισμα θα αναφερθεί στο έργο της παράταξης του στο χωριό και δεν θα διστάσει να βάλει το μαχαίρι επί τον τύπον των ήλων ασκώντας δριμεία κριτική κατά πάντων. Οι πληροφορίες, ότι άσκησε δριμεία κριτική και στον εαυτό του ελέγχονται ως ανακριβείς!

Στη συνέχεια στο βήμα των ομιλητών θα ανέβει Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο οποίος θα εκθειάσει χωρίς αιδώ και με περίσσια υποκρισία το έργο του Δήμου, σε ό,τι αφορά στην τουριστική προβολή του χωριού (βλ. Best Village), θα αναφερθεί στο θέμα της υδροδότησης, το οποίο βαίνει αισίως προς επίλυση, θα αναφερθεί στις άοκνες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων, πριν κατέλθει του βήματος καταχειροκροτούμενος και αφού έχει δεσμευτεί προηγουμένως, ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης, χωρίς να διευκρινίσει που.

Α… και πριν ευχηθεί καλή διασκέδαση σε όλους με το πρόγραμμα που ακολουθεί και για το οποίο δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή κάποια πληροφόρηση.

Σειρά στο βήμα των ομιλητών θα πάρει ο Πρόεδρος της οικογενειοκρατούμενης αδελφότητας, ο οποίος θα αναφερθεί στα προβλήματα του χωριού, τα οποία βαίνουν αργά, αλλά σταθερά προς λύση, ευχαριστώντας προς τούτο, τα συγκοινωνούντα του δοχεία, δηλαδή εν αρχή τον Πρόεδρο του Κ.Σ. Πέρδικας και εν συνεχεία τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και λοιπούς τοπικούς και μη φορείς, υπαρκτούς και ανύπαρκτους, πριν αναφερθεί στα του οίκου του, δηλαδή στη συνέχεια έκδοσης του «Περδικιώτη» και στον «δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του», τι κι΄αν έχουν λογοκριθεί ουκ ολίγες επιστολές χωρίς λόγο και αιτία. Θα αναφερθεί επίσης στις ενέργειες, στις οποίες θα προβεί η αδελφότητα για την πολιτιστική, τουριστική και δεν ξέρω γω πια άλλη αναβάθμιση του χωριού και την επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων, στα οποία θα σταθεί αρωγός η αδελφότητα. Σαν πολλοί αρωγοί δεν μαζεύτηκαν ρε παιδιά;

Τελικά ήταν μια ωραία καλοκαιρινή βραδιά, η οποία έβριθε υπερβολής, ματαιοδοξίας, υποκρισίας και ψεμάτων.

Κάπου εδώ σταματά η πληροφόρηση μου.

Το ανωτέρω συνιστά προϊόν μυθοπλασίας!

ΥΓ: Η γνώμη μου για τις δύο εκδηλώσεις γνωστή, πάγια και αταλάντευτη: πρόκειται για δύο πανηγυράκια (σκόπιμα χωρίς εισαγωγικά), χωρίς αυτό να είναι κατ΄ ανάγκην κακό, καθώς όλα είναι θέμα επιλογών.

Ας κρατήσουν …οι χοροί λοιπόν!

Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Πέρδικας - Αρίλλα

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ) προχωρά σε προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού επιλογής αναδόχου, μέσω του Εθνικού Συστήματος  Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ) για το έργο με τίτλο:

«Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Πέρδικας - Αρίλλα», (συνολικού προϋπολογισμού 4.915.000,00 €).

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών Πέρδικας και Αρίλλα, περιλαμβάνοντας και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Βουνίστρας, δίνοντας έτσι ολιστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών. Παράλληλα αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, θα εγκατασταθεί στην κεντρική δεξαμενή σύστημα συνεχούς μέτρησης του pH και του ελεύθερου χλωρίου με παράλληλη αντιστάθμιση του pH, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την αυτόματη ρύθμισή τους.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Γ. Μήτσης δήλωσε σχετικά:

«Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία με υποβολή προσφορών και καταληκτική ημερομηνία την 15 Ιουνίου 2022 για το  έργο ύδρευσης της περιοχής της Πέρδικας, ένα έργο σε απόλυτη προτεραιότητα, δεδομένης της αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας που αυτό καλείται να εξυπηρετήσει. Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της συγκεκριμένης περιοχής, ενός δικτύου με συχνές αστοχίες λόγω μεγάλης παλαιότητας, αναμένεται να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα δεκαετιών και να ικανοποιήσει τις καθημερινές, αλλά και τις κατά περιόδους αυξημένες ανάγκες σε πόσιμο νερό, εξασφαλίζοντας επάρκεια ποσότητας, αναβάθμιση ποιότητας και εξοικονόμηση υδατικών πόρων».

 

 

Η ...άλλη όψη της Πέρδικας 

 

Εισηγήσεις των Βενέτη Αθανασίου και Κολιομίχου Χαρίκλειας για την προσεχή συνεδρίαση του Κ.Σ. Πέρδικας

 

Εισήγηση των Βενέτη Αθανασίου και Κολιομίχου Χαρίκλειας επί του θέματος 11 της συνεδρίασης της 8ης Μαρτίου 2022 του Συμβουλίου της Κοινότητας Πέρδικας με τίτλο: "Απαντήσεις υπηρεσιών Δήμου σε όλα τα αιτήματα και τις προτάσεις  της Κοινότητας  προς το Δήμο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα για περαιτέρω ενέργειες και ενημέρωση Περδικιωτών"

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στην υποχρέωση του Δήμου όπως αυτή ορίζεται με το Άρθρο 87 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 88 του ν. 4555/2018 περί διαδικασίας υλοποίησης αποφάσεων προέδρου ή συμβουλίου κοινότητας, να μας ενημερώνει για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις μας μέσα σε ένα (1) μήνα. Επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και αφού σας ζητήσαμε να απαιτήσουμε από κοινού από το Δήμο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς την Κοινότητά μας, προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία απολογούμενος ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο του συμβουλίου μας, υποστηρίζοντας ότι έχει απαντήσει σε όλες τις προτάσεις μας και τα αιτήματά μας, ενώ όπως ξέρουμε και έχουμε ακούσει όλοι τον πρόεδρο να μας λέει εδώ σε σχετική ερώτηση: "τα αιτήματα που στέλνουμε είναι για ενημέρωση. ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ή ΤΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ". Ποιος ψεύδεται; Ο δήμαρχος που ισχυρίζεται ότι τα έχει προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα έχει απαντήσει όλα, ή ο πρόεδρος που λέει "όσα είναι αναγκαία", χωρίς να διευκρινίζει πόσα έχει απαντήσει ως τώρα και που είναι οι απαντήσεις του

Προτείνουμε

Να ζητήσουμε από τον πρόεδρο να μας λύσει την απορία στο ανωτέρω ερώτημα και σε περίπτωση που αυτός μας έχει πει ψέματα ενώ ο δήμαρχος όντως έχει απαντήσει σε όλα τα αιτήματά μας, να μας δώσει μέσα σε 10 μέρες τις απαντήσεις αυτές γραπτά προς ενημέρωση τόσο δική μας όσο και των συγχωριανών μας και να ζητήσει -επίσης εγγράφως- δημόσια συγγνώμη που εξέθεσε τον δήμαρχο.

 

Εισήγηση των Βενέτη Αθανασίου και Κολιομίχου Χαρίκλειας επί του θέματος 12 της συνεδρίασης της 8ης Μαρτίου 2022 του Συμβουλίου της Κοινότητας Πέρδικας με τίτλο: "Διάθεση αποζημίωσης κίνησης προέδρου του Συμβουλίου της Κοινότητας για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έγιναν δια ζώσης και δεν χρειάστηκε να μετακινηθεί, για κοινωφελή έργα"

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι,

Επειδή ο πρόεδρος του συμβουλίου μας εισπράττει κάποιο ποσό για τις μετακινήσεις του προς την έδρα του Δήμου, την Ηγουμενίτσα, για τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου στις οποίες περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στο χωριό μας, επειδή αυτό το ποσό είναι προκαθορισμένο και μάλιστα για τον πρόεδρο του συμβουλίου της Πέρδικας το υψηλότερο δυνατό αφού η Πέρδικα απέχει πάνω από 20 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα -πρέπει να πλησιάζει τις 4.000 μόνο για το 2021- επειδή λόγω πανδημίας δεν έγιναν συνεδριάσεις τη χρονιά που μας πέρασε και οπότε ο πρόεδρος δεν χρειάστηκε να μετακινηθεί, επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο χαρακτήρας του δεν θα του επέτρεπε να οικειοποιηθεί αυτό το πόσο, αλλά και κάθε ποσό πέρα από αυτό το οποίο δεν χρησιμοποιεί για το λόγο που του διατίθεται (ήτοι για τις απαραίτητες προς την Ηγουμενίτσα μετακινήσεις) και επιθυμεί σίγουρα να το διαθέσει για το χωριό, αφού μας ενημερώσει για το πόσο ακριβώς είναι αυτό,

Προτείνουμε

Να συζητήσουμε το που και με ποιον τρόπο μπορεί να διατεθεί το ποσό αυτό προς όφελος της Κοινότητας και για κοινωφελή έργα, άμεσα, ή μέσω δωρεάς προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο

 

Ποιο κομμάτι στην παραλία του Αρίλλα και ποιος ζητάει να το νοικιάσει;

Επειδή πολλοί που είδαν το πρώτο θέμα της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου της Κοινότητας με ρωτούν με μηνύματά τους περί τίνος ακριβώς πρόκειται και επειδή πάντα υποστηρίζω ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρέπει να γίνεται κρυφά, παραθέτω τα πιο κάτω στοιχεία, αφού επισημάνω πως και αυτοί που ρωτούν θα έπρεπε να το κάνουν με σχόλιο κάτω από τη σχετική δημοσίευση, φανερά!

Το αίτημα είναι του κ. Βασιλείου Χαντζάρα που ζητάει να ενοικιάσει ένα (1) περίπου στρέμμα που συνορεύει με την επιχείρησή του (εστιατόριο) για "βελτίωση της δραστηριότητάς του", όπως διευκρινίζει στην από 2 Δεκεμβρίου του 2021 αίτησή του. Είναι το κομμάτι που μπορείτε να δείτε στο σχέδιο και -αν έχω καταλάβει καλά και δεν κάνω λάθος, που είναι πολύ πιθανό- είναι το κομμάτι όπου βρίσκονται οι άθλιες τουαλέτες και δυσφημίζουν το χωριό μας εδώ και χρόνια.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας, πριν συνεδριάσει για να εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα πάρει την τελική απόφαση, ζητάει γνωμοδοτήσεις από έξι (6) υπηρεσίες και από το συμβούλιό μας.

Ελπίζω (αν και πολύ το αμφιβάλλω) να έχει κληθεί ο ενδιαφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση, η οποία, όπως και όλες, γίνεται μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας επειδή... έτσι το θέλει ο πρόεδρος με τη σιωπηλή συναίνεση δύο συμβούλων και, φυσικά, επειδή δεν διαμαρτύρεται ο κόσμος.

(Συντάκτης: Θανάσης Βενέτης- Πηγή: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ)

Προς υποβάθμιση το δημοτικό μας σχολείο

Αντιδρούν οι γονείς

Με 5 δασκάλους για 6 τάξεις παραμένει το δημοτικό σχολείο, ενώ δεν δίνεται καμία διαβεβαίωση από τη διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι θα καλυφθεί η κενή θέση.

Σε συγκέντρωση που έγινε σήμερα το πρωί έξω από το σχολείο, οι γονείς, αφού άκουσαν και τη διευθύντρια του δημοτικού, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση που έχουν από τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Μαρίνας Μπέση, και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση του δημοτικού μας σχολείου σε 5θέσιο.

Αυτή τη στιγμή γίνεται συνδιδασκαλία στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο κάποιος από τους επί πλέον δασκάλους που θα έρθει στο νομό μας την Παρασκευή και τη Δευτέρα να βρει το δρόμο για την Πέρδικα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Α΄ τάξη έχει μόνο 3 μαθητές, ενώ προβλέπεται ότι για τη λειτουργία ξεχωριστής τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 5. Ο "κανόνας" όμως αυτός δεν ισχύει για πολλά χωριά και θα είναι απογοητευτικό να εφαρμοστεί στην Πέρδικα γεγονός που θα σημαίνει ότι αυτοί οι 3 μαθητές για 6 χρόνια θα μοιράζονται το χρόνο διδασκαλίας με κάποια άλλη τάξη που μάλιστα θα έχει και περισσότερους μαθητές, όπως φέτος με τη Β΄ τάξη που έχει 15, ή του χρόνου με την τότε Α΄ που θα έχει 13.

Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή θα έπρεπε η Κοινοτική, αλλά και η Δημοτική Αρχή να συμπαρασταθούν στον αγώνα των γονέων και η προσπάθεια να είναι κοινή με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού. Είναι ένα θέμα που ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

 

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης : Θανάσης Βενέτης

Σε εξέλιξη η απογραφή κτιρίων. Ακολουθεί η απογραφή πληθυσμού

Ζητούνται άτομα για απογραφείς

Έχει ξεκινήσει και στο χωριό μας η απογραφή κτιρίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Θα ακολουθήσει η απογραφή πληθυσμού.

Παρακαλούνται οι συγχωριανοί να διευκολύνουν τους απογραφείς.

Στο μεταξύ, όσοι ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως απογραφείς, μπορούν να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά έως τις 27 Σεπτέμβρη. Περισσότερα εδώ: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous-enum-1

 

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης: Θ. Βενέτης 

Το μαρτύριο της σταγόνας, οι χάντρες και τα καθρεφτάκια 

Το διαχρονικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα της υδροδότησης (μάλλον, της άκρως προβληματικής υδροδότησης, επί το σωστότερο) στο χωριό, έθιξε σε πρόσφατο άρθρο της γνωστή εφημερίδα. Να λοιπόν που το χωριό αποκτά δημοσιότητα, «αρνητική» μεν, δημοσιότητα δε! Μακάρι το εν λόγω δημοσίευμα να σταθεί αφορμή μήπως και «ευαισθητοποιηθεί» (sic) επιτέλους κάποιος, ξέρετε από αυτούς τους κάποιους, τους οποίους ψηφίζετε, αυτούς ντε που θα ’χουν το θράσος να έρθουν το καλοκαίρι στο χωριό, στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, από αυτούς τους καλοντυμένους κυρίους της πρώτης σειράς, οι οποίοι θα εκφωνήσουν, χωρίς ίχνος ντροπής, για πολλοστή φορά τον ίδιο ξύλινο και χιλιοφορεμένο λόγο, δεσμευόμενοι για έργα και πράξεις, τα οποία και θα ξεχάσουν φυσικά μετά την αναχώρησή τους, συνεπικουρούμενοι βεβαίως από τους ντόπιους άρχοντες και τους επικεφαλής φορέων, αδελφοτήτων, κλπ. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας!

Αναφέρομαι βεβαίως σε όλους αυτούς, οι οποίοι αρνούνται να δουν στο πραγματικό του εύρος το πρόβλημα με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και αρκούνται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε ημίμετρα και στη χειρότερη σε αναμασημένες υποσχέσεις. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς, στους οποίους δώσαμε το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς (με απεριόριστο σεβασμό προς αυτούς, τους ιθαγενείς εννοώ φυσικά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων), κομίζοντάς μας καθρεφτάκια και χάντρες.

Αναφέρομαι φυσικά σε αυτούς, οι οποίοι αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τις άβολες ερωτήσεις, καταφεύγοντας σε υπεκφυγές και φτηνές δικαιολογίες. Για το κατεστραμμένο και παντελώς ανεπαρκές δίκτυο δεν έχω να προσθέσω κάτι, καθώς το όλο θέμα έχει αναλυθεί ενδελεχώς. Θα πω μόνο ότι το θέμα χρήζει λύσης… χθες, καθώς το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω κατά τους μήνες αιχμής λόγω των αυξημένων αναγκών.

Τελικά, έγινα δηκτικός, παρότι αυτό δεν ήταν στις αρχικές μου προθέσεις! Έτσι πάνε αυτά όμως! Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα σου βγει και ίσως και αυτό να είναι το ωραίο της υπόθεσης!

ΥΓ: Από την άλλη τι να το κάνεις το νερό, αν διαθέτεις 5* ξενοδοχεία, τα οποία να υποθέσω, ότι δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, ή μήπως ναι;

 

Ο «Περδικιώτης»...στα καλύτερα του! 

Περιεργαζόμενος το τελευταίο φύλλο του «Περδικιώτη», δεν γινόταν να μην «σκοντάψω» στο «κύριο άρθρο», για το οποίο και έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1) Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα, κατ΄ εμέ πάντα:

Το ότι το εν λόγω άρθρο δεν έχει λόγο ύπαρξης στον «Περδικιώτη», πολλώ δε μάλλον ως κύριο άρθρο και σε αυτό το εύρος μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ακόμη και για τους αδαείς. Επίκαιρο μεν κατά τη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας, σε λάθος έντυπο δημοσιευμένο δε!

2) Οι πηγές, οι οποίες αναφέρονται στο τέλος του «άρθρου» πως ερμηνεύονται άραγε;

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του έχοντος την επιμέλεια για αυτό το πόνημα και τις πιθανές εκδοχές για την παρουσίαση (για σύνταξη ούτε λόγος) αυτού του «άρθρου»:

 

Οι περιβόητες «πηγές»

α) βρίσκουμε ένα άρθρο πιθανότατα στο internet (οι πηγές ντε…… που λέγαμε και πιο πάνω) και το κάνουμε copy-paste, ρίχνοντας ενδεχομένως μια ματιά για τυχόν λάθη, ορθογραφικά, συντακτικά etc., και έτοιμο το κύριο άρθρο στον «Περδικιώτη», αφού προσθέσουμε φυσικά και την επισήμανση «πηγές»  για να χουμε το κεφάλι μας  ήσυχο!

β) βρίσκουμε το κείμενο-άρθρο (ξανά στο internet) και κάνουμε ένα απλό rewriting (κάτι σαν σύνταξη, δηλαδή, έχοντας διαθέσιμη τη «μαγιά»), αλλά αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο είναι η αλήθεια, οπότε ως επικρατέστερο φαντάζει το σενάριο α.

Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο σενάριο και συγκεκριμένα αυτό της σύνταξης ενός δικού μας άρθρου από την αρχή, αυτό απαιτεί όμως χρόνο και κάποια άλλα πράγματα, γιατί όσο χρόνο και να χεις στη διάθεσή σου, αν δεν έχεις τα δεύτερα……

 

ΥΓ: Δεν λέω, ότι όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν όμως;

ΥΓ1: Εύγε στον «συντάκτη» της συντακτικής ομάδας (sic) που εν μέσω πανδημίας και με τόσα προβλήματα να ταλανίζουν το χωριό και τόσα άλλα επίκαιρα θέματα, επέλεξε να ασχοληθεί με ….τον Μάρκο Μπότσαρη και όχι να αναδείξει κάποιο από αυτά. Δημόσιες σχέσεις ή μήπως κάτι άλλο;

Η άγνωστη ...θελκτική πλευρά της Πέρδικας 

 

Νέος γύρος αντιπαραθέσεων....για τα έργα στην παραλία του Αρίλλα αυτή τη φορά

Τα έργα στην παραλία του Αρίλλα (Σκάλωμα) είναι το νέο θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις, υποψίες και "εχθρότητες" μεταξύ των κατοίκων του χωριού μας, ακόμα και μεταξύ συγγενών. Αυτό που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου ως "αντιπλημμυρικά έργα" και έργο αποκατάστασης του δρόμου από οικισμό Αρίλλα έως παραλία επεκτάθηκε σε διαμόρφωση του χώρου μπροστά από το εστιατόριο του Ν. Καρίμαλη και προς τα δεξιά όπως βλέπουμε τη θάλασσα με ύψωση του τοίχου έως και 1.40 μέτρου και κατασκευή ράμπας για αναπηρικό αμαξίδιο.

Η προσθήκη όμως πολύ τσιμέντου βρίσκει αρκετούς αντίθετους, όπως για παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας, Κ. Λαλλά, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την Περιφέρεια (και όχι μόνο).

Τον χώρο επισκέφθηκε σήμερα κατ' εντολή του Περιφερειάρχη η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, η οποία αρνήθηκε με αγένεια να μας δώσει πληροφορίες δηλώνοντας ότι θα αναφέρει μόνο στον κ. Καχριμάνη. Το Συμβούλιο της Κοινότητας δεν ήταν ενήμερο για αυτή την επίσκεψη, αλλά ήταν ενήμεροι διάφοροι που έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην παραλία (!)

Δυστυχώς, αυτά, όσο γίνονται χωρίς να έχει ενημερωθεί πρώτα ο κόσμος για το πώς, τι και πότε, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Άλλο η χρησιμότητα ή μη ενός έργου και άλλο η διαφάνεια ή μη υπό την οποία γίνεται. Για μερικούς οι αιρετοί έχουν πάρει "λευκή επιταγή" να κάνουν ό,τι θέλουν για μια τετραετία και να κρίνονται μετά. Για άλλους, αυτούς που πιστεύουν ότι ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις συνέχεια και όχι μόνο μια φορά στα 4 χρόνια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Κείμενο- Φωτό: Θανάσης Βενέτης

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ   

 

Ενδιαφέρθηκε γιατρός για μόνιμος στην Πέρδικα

Θέμα ημερών η εγκατάστασή του

Επί τέλους καλά νέα για το ιατρείο του χωριού μας. Γιατρός με σύζυγο που έχει σπίτι στα Σύβοτα, ενδιαφέρθηκε για τη θέση και απομένουν μερικά διαδικαστικά για να τον έχουμε μόνιμα (πιθανότατα για τουλάχιστον 5 χρόνια αρχικά). Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να κάνει την Πέρδικα και τόπο μόνιμης διαμονής του!

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ 

Κείμενο & φωτό: Θανάσης Βενέτης 

Τρίτη και Παρασκευή ταχυδρομείο από εβδομάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα επισκέπτεται την Πέρδικα ταχυδρομικός υπάλληλος για την εξυπηρέτησή μας από την προσεχή εβδομάδα. Η ώρα: 11π.μ. στο... ΠΕΡΙΠΟΥ! Για τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ταχυδρομικό περιστέρι, αλλιώς  απευθυνθείτε στον αρμόδιο υπουργό της «γαλάζιας κυβέρνησης», η οποία φρόντισε μεταξύ άλλων να διαλύσει και τα ΕΛΤΑ.

Διαμαρτυρία συμβούλων της Κοινότητας και κατοίκων του χωριού κατά της αδιαφάνειας και των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων στο χωριό

Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας σήμερα στο χωριό με δύο από τους συμβούλους να αποχωρούν καταγγέλλοντας παρανομίες και αδιαφάνεια εκ μέρους του προέδρου, και κατοίκους του χωριού να διαμαρτύρονται έξω από το κτίριο της Κοινότητας.

Μόνο οι τρεις "υποτακτικοί" του δημάρχου παρέμειναν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση με παραπλανητικό τίτλο θέματος "Ανάδειξη Παρατηρητηρίου Πέρδικας" και "κεκλεισμένων των θυρών" για να μην μπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι του χωριού, προκάλεσε την αντίδραση συγχωριανών μας που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Κοινότητας. Ο υποφαινόμενος και η σύμβουλος κ. Κολιομίχου Χαρά αποχώρησαν καταθέτοντας την άποψή τους σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που σιωπούν.

ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΥΣ κ.κ. Δούκα Μαρία, Μώκο Δημήτριο και Τσέπη Χρήστο να τοποθετηθούν (ΑΝ τους επιτρέπει αυτός που τους ορίζει τι να πουν και τι να κρύψουν). 

Η δική μου δήλωση για αποχώρηση ΑΝΟΙΧΤΑ για τον κόσμο της Πέρδικας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εμμονή σας για να γνωμοδοτήσουμε ως Συμβούλιο της Κοινότητας υπέρ ενός έργου η προοπτική της κατασκευής του οποίου έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων και έχει διχάσει το χωριό, μόνο ΥΠΟΠΤΗ μπορεί να χαρακτηριστεί αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς τη δυσανάλογη προθυμία που δείχνετε ως προς την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό μας, όπως αυτά της ύδρευσης, της εσωτερικής και περιφερειακής οδοποιίας και του ιατρείου.

Άσχετα λοιπόν από την προσωπική μου γνώμη για την χρησιμότητα ή μη του συγκεκριμένου έργου που σκοπό έχει να παρακαμφθεί το κέντρο του χωριού από τη διέλευση οχημάτων, χωρίς να παρακάμπτεται το χωριό στο σύνολό του, αλλά και, κυρίως, επειδή η συνεδρίαση στην οποία κληθήκαμε σήμερα να συμμετάσχουμε γίνεται παραβιάζοντας το νόμο και τη διαφάνεια των πράξεών μας,

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ

Η συνεδρίαση γίνεται χωρίς να έχει αποσταλεί στα μέλη του Σ.τ.Κ. η σχετική εισήγηση, χωρίς καν να αναφέρεται στην πρόσκληση ποιος είναι ο εισηγητής, μετά από άρνηση του προέδρου του Συμβουλίου να παραδώσει έγκαιρα την εισήγηση στη συνάδελφο κ. Κολιομίχου που -κατά δήλωσή της- τον προσκάλεσε να της την παραδώσει εισπράττοντας ως απάντηση ότι… δεν υπάρχει και θα μας την παρουσιάσει μόνο προφορικά σήμερα.

Επί πλέον έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους, με το πρόσχημα της πανδημίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούν την Κοινότητά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και τελικά είναι αρμόδιο να αποφασίσει και, φυσικά, έχουν αποκλειστεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του χωριού, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να παρακολουθήσουν αν η συνεδρίαση γινόταν με τηλεδιάσκεψη, όπως κατ' επανάληψη έχουμε ζητήσει και την οποία, όχι μόνο αρνείται ο πρόεδρος, αλλά αρνείται και να αιτιολογήσει την με περισσή επιμονή άρνησή του αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΑΣ

Πέρδικα, 8 Ιανουαρίου 2021

Βενέτης Αθανάσιος

 

Συντάκτης: Θ. Βενέτης 

Πηγή: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Περίσσευμα υποκρισίας και αναλγησίας

 

Με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εκ μέρους του Υφυπουργού  Οικονομικών κ. Ζαββού, όταν αυτός κλήθηκε να πάρει θέση επί του θέματος και όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης, αλλά πρότεινε στους κατοίκους των Φιλιατών και των γύρω περιοχών την εγκατάσταση ATM αντί της τράπεζας που θα κλείσει. Αυτή ήταν κατά τον κ. Ζαββό η καλύτερη δυνατή λύση. Κοντολογίς κλείνουμε την τράπεζα και εγκαθιστούμε ATM, τόσο απλά, τι δεν καταλαβαίνετε; Χωρίς ίχνος ντροπής και μάλλον αναμενόμενες οι παραπάνω δηλώσεις από άτομα σαν τον εν λόγω κύριο και πάντα στο πνεύμα που πρεσβεύει το κυβερνών (?) κόμμα. Θέση επί του θέματος πήρε και ο κ. Μάριος Κάτσης.

Ιδού το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

Μ.Κάτσης για το κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες: "Εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας το ΑΤΜ του Υφυπουργού Οικονομικών"

Ένα μεγαλοπρεπέστατο εμπαιγμό των κατοίκων του Δήμου Φιλιατών επεφύλασσε τη Δευτέρα 7/11 ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός στη Βουλή σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση των Λουδοβίκων και Αντουανετών, αδιαφορώντας και αγνοώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ορεινών και ακριτικών περιοχών σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών και συγκοινωνίες, καθώς και το γεγονός ότι σε αυτές ζουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι, έταξε στους κατοίκους εξυπηρέτηση από το internet και ένα ATM στη θέση του υποκαταστήματος, προσπαθώντας να τους χρυσώσει το χάπι. Με κυνισμό, μάλιστα, μας λέει ότι «πέτυχε», αντί για υποκατάστημα, η Τράπεζα να παρέχει «υποκατάσταστα» υπηρεσιών, αφού δε μπορεί να κάνει τίποτα για να μην κλείσει και να μην τρέχουν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν στην Ηγουμενίτσα.

Μάταια ο κυβερνητικός βουλευτής της ΝΔ προσπαθούσε με γλαφυρό λυρισμό να ρίξει στο συναίσθημα την κυβέρνηση των funds, που ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς.Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ποια κυβέρνηση στηρίζει.

Προειδοποίουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι μετά το νομοσχέδιο έκτρωμα για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ κινδυνεύει και το κατάστημα των ταχυδρομίων στο Φιλιάτι, ενώ για το στρατόπεδο δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο σχεδιασμός να μπει λουκέτο -που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά και απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει φύγει από το τραπέζι. Αυτή η κυβέρνηση εξάλλου μόνο να κλείνει ξέρει.

Μια κυβέρνηση ανίκανη, εκτός τόπου και χρόνου, με παντελή απουσία ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μόλις ενάμιση μήνα αφότου έκανε το μεγάλο δώρο στις Τράπεζες, τον πτωχευτικό κώδικα, για να υφαρπάξουν τις περιουσίες  των πολιτών, ενώ με το σχέδιο "Ηρακλής" είχε δώσει και 12δις €σε εγγυήσεις και ρευστότητα από το μαξιλάρι των 37δις € που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κι'όμως ούτε ένα κατάστημα δεν μπορούν να κρατήσουν. Γιατί απλά δεν τους καίγεται καρφί

Παλιά μεν, νοσταλγική και επίκαιρη δε! 

Χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για το έργο των κόμβων Πέρδικας

 

Με το ποσό του 1.000.000,00€ χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή των κόμβων Πέρδικας (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)», από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΔΑ: 9ΙΠ4465ΧΘΞ-ΤΡΠ) .

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Πέρδικας, το οποίο στοχεύει αφενός στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και αφετέρου στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη για το εν λόγω έργο εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και στάλθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για χρηματοδότηση με σχετικό αίτημα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

Aγροτικοί δρόμοι - Αγελάδες στο δρόμο - Πρόσοψη νεκροταφείου

(Στο Σ.τ.Κ. από τη Χαρά Κολιομίχου)

Για άλλη μια φορά τέθηκε στο Συμβούλιο της Κοινότητας προχθές το θέμα των αγροτικών δρόμων που χρειάζονται φροντίδα πριν αρχίσει η συλλογή της ελιάς και για τον κίνδυνο από ανεξέλεγκτες αγελάδες στο δρόμο Πέρδικα - Σύβοτα. Αυτή τη φορά, η Χαρά Κολιομίχου, που αναφέρθηκε σε αυτά και, μάλιστα, έχει προβεί και σε ενέργειες για το δεύτερο θέμα, αναφέρθηκε και στο θέμα του εγκαταλειμμένου ρυμουλκούμενου νταλίκας και ενός κοντέινερ έξω από το νεκροταφείο και ζήτησε να ενεργήσουμε ώστε να απομακρυνθούν

(ΣΗΜ. Το ότι δεν αναφέρονται ποτέ ερωτήσεις ή προτάσεις από τους συμβούλους που δρουν παραταξιακά στο Συμβούλιο της Κοινότητας, δεν είναι λόγω κάποιας διάκρισης σε βάρος τους, αλλά, πολύ απλά, γιατί ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ)

 

Αναδημοσίευση από : ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συνέλευση κατοίκων της Κοινότητας Πέρδικας 

Στην προβλεπόμενη από το νόμο ετήσια συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητάς μας καλούν το Συμβούλιο της Κοινότητας να προχωρήσει οι σύμβουλοι Χαρά Κολιομίχου και ο Θανάσης Βενέτης. 

Η συνέλευση που καταχρηστικά δεν έγινε με ευθύνη των Τάκη Μώκου, Μαρίας Δούκα και Χρήστου Τσέπη που επανειλημμένα την αρνήθηκαν, πρέπει να γίνει άμεσα, όχι μόνο γιατί ήδη είναι εκπρόθεσμη, όχι μόνο γιατί την είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνει το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά και επειδή τώρα υπάρχει το φλέγον θέμα της παράκαμψης στο Παρατηρητήριο που φαίνεται να διχάζει το χωριό και ο καιρός είναι ακόμα ζεστός ώστε να γίνει υπαίθρια (θέατρο) και να τηρούνται οι κανόνες προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Φοβάται κανείς την έκφραση της γνώμης των κατοίκων του χωριού;

Οι παραβιάσεις του κανονισμού Λειτουργίας Κοινοτήτων εκ μέρους των τριών προαναφερθέντων μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας, δυστυχώς, δεν σταματούν εδώ. Καθυστερούν επανειλημμένα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όπως τώρα που, ενώ έπρεπε να είχε γίνει συνεδρίαση μέχρι το αργότερο 12 Σεπτεμβρίου, δεν έχει γίνει καν πρόσκληση, αλλά και παίρνουν αποφάσεις για τις οποίες τα υπόλοιπα μέλη του Σ.τ.Κ. δεν γνωρίζουν τίποτα.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορούμε να καταφέρουμε αν δεν συνεργαστούμε και αν δεν παλέψουμε γι αυτό ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Δυστυχώς, οι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Κοινότητας δυναμιτίζουν αυτή την ενότητα με αποτέλεσμα να παραμένουμε ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ σε ένα Δήμο στον οποίο αποτελούμε μια ισχνή μειοψηφία με ένα δήμαρχο που τον βολεύει η διχόνοια και υποστηρίζει τους εκφραστές της.

 

Συντάκτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

Αναδημοσίευση: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ 

Ασφαλτόστρωση και στον Αρμυρό

Ασφαλτοστρώνεται και το κομμάτι από το δρόμο Αγ. Αθανάσιος - Καραβοστάσι μέχρι το ήδη ασφαλτοστρωμένο κομμάτι που οδηγεί στο Δυμόκαστρο. Πρόκειται για έργο που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη τετραετία (πενταετία στην αυτοδιοίκηση). Τώρα θα μπορεί κάποιος να πάει στο Δυμόκαστρο από Πέρδικα (μέσω Αγ. Αθανασίου) "πατώντας" μόνο σε ασφάλτινο δρόμο.

Πρόκειται περί μέρους του γενικότερου έργου "αγροτική οδοποιΐα από Αρίλλα προς Δυμόκαστρο" που θα ολοκληρωθεί με την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Ντάπια - Λαγομάνδρα και θα ενώνεται με τον Αγ. Αθανάσιος - Καραβοστάσι (ή Δυμόκαστρο)

 

Αναδημοσίευση από ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης: Θανάσης Βενέτης

Παραδόθηκαν τα Sea Access σε Καραβοστάσι και Αγ. Παρασκευή

Παρέδωσε σήμερα τους πτυσσόμενους διάδρομους για τη μεταφορά ΑμεΑ από την παραλία στη θάλασσα για κολύμβηση η εταιρεία Akriman. Και, ενώ σύμφωνα με το Δήμο η εταιρεία καθυστέρησε την παράδοση, σύμφωνα με την εταιρεία καθυστέρησε ο Δήμος, ενώ αυτοί θα μπορούσαν να παραδώσουν και νωρίτερα, αλλά περίμεναν το "o.k.". Ένας από τους δύο ψεύδεται και... από την εταιρεία δεν έχουμε άλλο δείγμα ψεύδους.

Ο διάδρομος θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με υπεύθυνη μια άλλη εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος και η οποία παρέχει τον αρμόδιο υπάλληλο. Μετά από τις 6 θα μαζεύεται, ενώ θα λειτουργεί η παρακείμενη χημική τουαλέτα καθώς, φυσικά, και τα ειδικά σκίαστρα για τους αναπήρους.

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου, Παντελής Καραπιπέρης, μας είπε ότι αυτό οφείλεται στη γραφειοκρατία, δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας, που μπορούσε να κάνει αίτηση για 4 παραλίες και δεδομένου ότι είχε εγκατασταθεί παρόμοιος διάδρομος (sea track) στο Δρέπανο, προτίμησε 2 παραλίες στην Πέρδικα και από μία (1) σε Σύβοτα (Μέγα Άμμος) και Πλαταριά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση του διαδρόμου σύμφωνα με την εταιρεία Akriman είναι η ύπαρξη ναυαγοσώστη στην παραλία!

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ως μέσο τουριστικής προβολής της Πέρδικας

Μήπως ήρθε η ώρα να το «πάρουμε αλλιώς»;

Επειδή τις τελευταίες μέρες χύθηκε αρκετό μελάνι για τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» στην Πέρδικα, ιδού μερικές σκόρπιες σκέψεις για αυτές:

Οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να απευθύνονται κυρίως, για να μην πω καθόλου, στους Περδικιώτες, εφόσον επιθυμούμε φυσικά την τουριστική προβολή του χωριού μας στην ευρύτερη περιοχή και την προσέλκυση νέων επισκεπτών κατ΄επέκταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για να γίνω πιο σαφής θα κάνω χρήση ενός παραδείγματος; εσείς φαντάζεστε, ότι αν ένας Αρτινός για παράδειγμα διαβάσει κάπου ότι στην Πέρδικα θα λάβει χώρα το «Αντάμωμα των απανταχού Περδικιωτών» θα «συγκινηθεί»; Για να μην μακρηγορούμε: Η απάντηση προκύπτει από την ερώτηση. Αν όμως διαβάσει κάπου, ότι στην Πέρδικα θα λάβει χώρα ένα βινύλιο-πάρτι στην παραλία  (τυχαίο το παράδειγμα) δεν θα κάνει και δεύτερες σκέψεις;

- Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να προγραμματίζονται μήνες πριν από μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες εκάστου μέλους. Η εν λόγω ομάδα θα πρέπει να συντάσσει ένα χρονοδιάγραμμα και να αναθέτει στους εμπλεκόμενους τις εργασίες που αναλογούν στον κάθε ένα από αυτούς, αφού έχει καταλήξει φυσικά προηγουμένως στο είδος των εκδηλώσεων, τις οποίες και επιθυμεί να διοργανώσει. Αν επιθυμεί να βαδίσει στην πεπατημένη, τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Αν όμως επιθυμεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία ή και τις ίδιες τις εκδηλώσεις εκ βάθρων, τότε θα πρέπει να «πέσουν» νέες ιδέες στο τραπέζι, να συζητηθούν εκτενώς από την ομάδα, έστω και αν κάποιες εξ΄αυτών φαντάζουν ανέφικτες, και μετά να ακολουθήσει η υλοποίηση τους. Κάποιος θα αναλάβει τις σχετικές τηλεφωνικές ου μην και προσωπικές επαφές για την αναζήτηση πόρων και χορηγών, κάποιος άλλος την προβολή των όποιων εκδηλώσεων αποφασιστούν να γίνουν , εφόσον καταλήξουν φυσικά, ότι αυτές είναι υλοποιήσιμες, στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και όχι μόνο.

…..συνεχίζεται

Ηγουμενίτσα- Καλαμπάκα με το τρένο;

 

Πολύ καλό για να είναι αληθινό και μάλλον περί σεναρίου  επιστημονικής φαντασίας πρόκειται, παρά για ένα υλοποιήσιμο project, εφόσον αναφερόμαστε στην Ελλάδα του 2020. Tο Δ.Σ. όμως του Δήμου Ηγουμενίτσας φαίνεται να πιστεύει στην υλοποίηση του, αλλιώς ποιος ο λόγος να προβεί στην πιο κάτω ανακοίνωση- ψήφισμα; Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται αναφορά για τη σύνδεση του λιμανιού με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Προφανώς θα εννοούν τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, γιατί σιδηροδρομική σύνδεση προς Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα απλά δεν υφίσταται, καθώς φρόντισαν για αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κοινώς αυτή, στην οποία απευθύνεται ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. (?). Δεν λέω μεγαλεπήβολο και εξαιρετικά χρήσιμο project και μακάρι να υλοποιηθεί, αλλά επιτρέψτε μου να κρατήσω "μικρό καλάθι". Ας δούμε όμως το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης- ψηφίσματος του Δήμου Ηγουμενίτσας: 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας» ψήφισε ομόφωνα και υπέβαλε αίτημα-πρόταση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, διεκδικώντας το ως άνω έργο να ενταχθεί στη λίστα έργων (pipeline), που θα υλοποιηθούν εντός των διαστημάτων 2020-2023 και 2021-2030, με στόχο τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αναγκαιότητας, τόσο για την πόλη της Ηγουμενίτσας, που λόγω της ύπαρξης του λιμανιού αποτελεί βασικό διευρωπαϊκό σημείο μεταφοράς, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, που εδώ και χρόνια, έναντι των άλλων Περιφερειών, υστερεί στο θέμα αυτό.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», που ως πάγιο αίτημα όλων, θα αποτελέσει κορμό μεταφορών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώνει τη φωνή του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους υπόλοιπους φορείς της Ηπείρου σε κάθε αγώνα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, στοχεύοντας στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου μας και διεκδικώντας το μέλλον που του αξίζει.

Το χρονικό μιας αδημοσίευτης επιστολής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πιο κάτω επιστολή παραίτησής μου εστάλη στις 17 Φεβρουαρίου 2020 προς δημοσίευση στον Πρόεδρο της Αδελφότητας. Επειδή η εν λόγω επιστολή δεν δημοσιεύτηκε εντέλει στο τρέχον φύλλο του Περδικιώτη με την αιτιολογία της έλλειψης χώρου και της μη παραγωγής εννόμου αποτελέσματος (???) κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω αυτήν εδώ, ούτως ώστε να λάβουν γνώση για το περιεχόμενό της, όσοι επιθυμούν αυτό.

Καθιστώ εκ των προτέρων σαφές, προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων:

- Δεν επιθυμώ κανενός είδους αντιπαράθεση και απάντηση.

- Δεν επιθυμώ τη δημοσίευση της επιστολής σε κάποιο φύλλο του «Περδικιώτη» μελλοντικά.

- Το όλο θέμα λήγει εδώ. Τελεία και παύλα.-

ΥΓ: Μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος με την έννοια «έννομο αποτέλεσμα», την οποία και επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας για να μην δημοσιεύσει την επιστολή μου; Αμέσως μετά αναφέρει βεβαίως, ότι ελλείψει χώρου θα δημοσιευτεί σε μελλοντικό φύλλο. Εικάζω λοιπόν πως μέχρι τότε θα έχει παράξει έννομο αποτέλεσμα, άλλως γιατί να δημοσιευτεί; Το ρωτάω τούτο μιας και οι νομικές μου γνώσεις είναι ανεπαρκείς, ενώ αναρωτιέμαι παράλληλα: τελικά τι ισχύει από τα δύο; Τρικυμία! Με τις φτωχές μου γνώσεις λοιπόν, ως έννομο αποτέλεσμα θα όριζα την αποκατάσταση της αλήθειας, τη διαφάνεια, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το αδιάβλητο. Για τα χωροταξικά απευθυνθείτε στον πρόεδρο της Αδελφότητας!

Πάσα συμπληρωματική ή και αντίθετη σοβαρή άποψη δεκτή!

- Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

-----------------------------------------------------------------------

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίμαχης επιστολής

 

Αθήνα 17/02/2020

 

Προς

Αδελφότητα Περδικιωτών Θεσπρωτίας «Ο Άγιος Αθανάσιος»

Υπόψη Δ.Σ.

 

Επιστολή παραίτησης

Κατά την τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Αδελφότητας Περδικιωτών Θεσπρωτίας «Ο Άγιος Αθανάσιος», συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της παραίτησής μου από το Δ.Σ. και αποφασίστηκε η καθαίρεσή μου και από μέλος της Αδελφότητας, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί παγκοσμίως.

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Ο Περδικιώτης», δημοσιεύθηκε σχόλιο περί μη αποστολής της σχετικής επιστολής παραίτησης εκ μέρους μου. Στο πλαίσιο λοιπόν της απόλυτα τυπικής διαδικασίας, αποστέλλω την παρούσα επιστολή, έστω και με καθυστέρηση, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στους γνωστούς, εν τω μεταξύ, λόγους που με εξώθησαν σε παραίτηση:

  • Παραγκωνισμός μου από τη σύνταξη της εφημερίδας «Ο Περδικιώτης», της οποίας και είχα μέχρι τότε την επιμέλεια από κοινού με τον κύριο Γαβριήλ μέχρι την παραίτηση αυτού από το Δ.Σ. Οι λόγοι που επικαλέσθηκε ο νυν πρόεδρος είναι ότι βάσει του νόμου είναι εκείνος ο μοναδικός υπεύθυνος για την έκδοση της εφημερίδας μας, πράγμα που σημαίνει αυτομάτως την κατάλυση της ύπαρξης συντακτικής επιτροπής, συλλογικής εκδοτικής προσπάθειας, δημοκρατικών διαδικασιών και, κατ’ επέκτασιν, ελευθερίας λόγου.
  • Λόγοι αρχών, αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης που απορρέουν από το ανωτέρω περιστατικό.
  • Αδυναμία εύρεσης κοινού κώδικα επικοινωνίας με το νυν προεδρείο, παρά τις όποιες προσπάθειές μου.
  • Διαφορετική φιλοσοφία ως προς την οριοθέτηση και την επίτευξη στόχων, καθώς και ως προς την εν γένει λειτουργία της αδελφότητας.
  • Κεκαλυμμένη λογοκρισία, συντηρητική προσέγγιση των πραγμάτων και δημοσιοσχετισμός. Ο καθένας μπορεί να κάνει αυτά που μπορεί να κάνει στο τέλος της ημέρας.

Κατόπιν όλων αυτών, υποβάλλω και γραπτώς την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ της Αδελφότητας Περδικιωτών Θεσπρωτίας «Ο Άγιος Αθανάσιος», εξακολουθώ όμως να παραμένω ενεργό μέλος της και να δραστηριοποιούμαι με προθυμία όπου αυτή με χρειάζεται.

Υ.Γ: Ίσως να μην έπρεπε να είχα συμπράξει ποτέ με τον νυν πρόεδρο της αδελφότητας, είναι όμως «η αγάπη για την Πέρδικα που μας ενώνει», αγαπημένο σλόγκαν του νυν προέδρου, η οποία και με έκανε να «συνεργαστώ» μαζί του. Τώρα, αν αυτό στην πορεία αποδείχθηκε μια παντελώς λανθασμένη επιλογή, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εξάλλου όλοι γινόμαστε σοφότεροι εκ των υστέρων.

Με εκτίμηση

Λ. Σουλτάνης

Τίποτα πια δεν θα είναι όπως πρώτα

Όσο κι΄αν το αρνούμαστε κατά βάθος ξέρουμε, ότι η ζωή μας θα έχει αλλάξει όταν με το καλό βγούμε από αυτή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Νέες συνήθειες θα μπουν στη ζωή μας, ενώ ο τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης των πραγμάτων, η κοσμοθεωρία μας κοινώς, θα υποστεί σοβαρές αλλαγές. 

Έξις δευτέρα φύσις λέγανε πολύ σοφά οι πρόγονοι μας. 

Ας δούμε  όμως μερικές από αυτές τις αλλαγές: 

-Θα πλένουμε πιο συχνά τα χέρια μας, όχι πως αυτό είναι κατ΄ανάγκην κακό, εφόσον δεν το παρακάνουμε βεβαίως.

-Θα δούμε πλέον με άλλο μάτι το δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό, το οποίο τούτες τις ώρες δίνει ένα πολύ δύσκολο αγώνα για να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες παρά την παντελή στήριξη, της οποίας τυγχάνει από το κράτος και τις άθλιες αμοιβές του. Το κράτος βλέπετε φροντίζει να επιχορηγεί με υπέρογκα ποσά τους καναλάρχες, αντί αυτά χρήματα να πάνε στον τομέα της υγείας. Θα μου πείτε δεν θα στηρίξω αυτούς που με βοήθησαν να αναρριχηθώ στην εξουσία; Θα δαγκώσω το χέρι που με ταΐζει; Ρητορικά και τα δύο ερωτήματα, το δίχως άλλο. 

-Θα δούμε με άλλο μάτι τις δημόσιες συναθροίσεις, είτε αυτές λέγονται συναυλίες, είτε ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, καθώς ο φόβος και η ανασφάλεια θα έχουν φωλιάσει βαθιά μέσα μας και θα κάνουν καιρό να μας εγκαταλείψουν.

-Θα αναρωτηθούμε για τον ρόλο της εκκλησίας (όχι πως δεν τον ξέρουμε και τώρα δηλαδή), η οποία διατείνεται, ότι αγαπάει τους «πιστούς» της, μιας εκκλησίας με την οποία ο Μητσοτάκης απέφευγε μέχρι τέλους να έρθει σε ρήξη για ευνόητους λόγους.

-Θα επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με τα βιβλία, με τις μικροχαρές, οι οποίες και είναι το αλατοπίπερο της ζωής μας.

-Θα γίνουμε πιο συνετοί, πιο διαλλακτικοί, πιο μειλίχιοι στις επαφές μας.

-Θα αντιληφθούμε το πόσο «παροδικοί» και ευάλωτοι είμαστε, αλλά και πόσο σημαντική είναι η υγεία του καθενός από εμάς την οποία και θεωρούμε δεδομένη. Ίσως αυτό μας δώσει και το έναυσμα να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα, ωσάν να ήταν η τελευταία μας (εντάξει δεν είναι δα και τόσο μακάβριο, όσο ακούγεται).

-Θέλω να πιστεύω, ότι μετά από αυτό θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το συνάνθρωπό μας και θα δρούμε πλέον πιο συλλογικά.

-Θα ήταν ευχής έργον αν αφιερώναμε και λίγο χρόνο με το να σκεφτούμε ποιοι μας κυβερνάνε και τι κάνουν αυτοί για εμάς, εκτός από το να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας λένε, ότι πρέπει να μείνουμε μέσα (ορθώς) για να μην εξαπλωθεί ο ιός, κάτι στο οποίο και ανταποκρίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Τι κάνει όμως το κράτος για όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εσώκλειστοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα; Βασικά τίποτα. Α…συγγνώμη ξέχασα προσφέρει σεμινάρια επιστημονικής κατάρτισης σε κάποιους κλάδους, ούτως ώστε αυτοί να είναι πλήρως καταρτισμένοι όταν με το καλό βγουν ξανά στην αγορά εργασίας, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση (ανατριχιάζω στη σκέψη και μόνο). Το ζητούμενο βεβαίως είναι το παρόν και οι τρέχουσες ανάγκες, τις οποίες φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά το κράτος. Πως αντιμετωπίζει τους μακροχρόνια ανέργους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες; Επόμενη ερώτηση. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους πολίτες να «βάλουν πλάτη» στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και εσύ ως κράτος να λάμπεις δια της απουσίας σου.

Και λίγα πράγματα για τα εργασιακά: αν οι εργοδότες λειτουργούν τη δεδομένη στιγμή με τόση ασυδοσία φανταστείτε τι έχει να συμβεί με το πέρας της κρίσης, όταν και θα υπάρχει μια «οικονομία ζόμπι» και ένας εργασιακός μεσαίωνας χειρότερος από τον τωρινό. Με την  ανοχή του κράτους εννοείται!

Για τις ψυχολογικές επιπτώσεις, τις οποίες θα έχει όλο αυτό πάνω μας δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσω, έχω βεβαίως τις σκέψεις μου, τις οποίες και θα μου επιτρέψετε να κρατήσω για τον εαυτό μου. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Σαφώς και υπάρχουν και κάποιες αξιέπαινες προσπάθειες, οι οποίες και πρέπει να αναδειχθούν. Τέτοιες είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και αυτές που καταβάλλει ο έχων την ευθύνη στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στο τέλος της ημέρας όμως εξακολουθεί να υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ ατομικής και κοινωνικής- κρατικής ευθύνης.

Τόσες μέρες έγκλειστος και ανενεργός μου χε λείψει το γράψιμο είναι η αλήθεια!

Κι΄ ενώ το μυαλό κάνει ήδη τα «δικά» του, ταξιδεύοντας σε ακρογιαλιές, παραθαλάσσια ταβερνάκια και λοιπά συμπαρομαρτούντα, έρχεται ο ρεαλισμός να χτυπήσει καμπανάκι, το οποίο όμως επιλέγω σκόπιμα να αγνοήσω.

Ραντεβού λοιπόν .....εκεί.

…..συνεχίζεται.

Επί του πιεστηρίου 

Εγκρίθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο Καραβοστάσι

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση μεταξύ άλλων και την εξής απόφαση:

«Άμεσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας της οδού πρόσβασης προς Καραβοστάσι μετά από πλημμύρες και σύνδεσή της με το επαρχιακό οδικό δίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού € 150.000.

 

Ένα θέμα για την Πέρδικα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, υπάρχει και ένα θέμα που αφορά στο χωριό μας και είναι το κάτωθι:

-Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας της οδού πρόσβασης προς Καραβοστάσι μετά από πλημμύρες και σύνδεσή της με το επαρχιακό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ 15 ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ;

Τον κίνδυνο απώλειας για την Κοινότητα 15 περίπου στρεμμάτων στο Καραβοστάσι επισημαίνει με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας, Κώστας Λαλλάς. Η επιστολή που γράφτηκε τον Φλεβάρη, στάλθηκε πριν λίγες μέρες και στα 5 μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητάς μας καθώς και στους 2 συμβούλους που εκπροσωπούν το χωριό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δημοσιεύεται εδώ, μετά από σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα της:

"ΘΕΜΑ 1ο

Επί προεδρίας μου επιτεύχθηκε η παραχώρηση, από το Υπουργείο Γεωργίας, έκτασης 15 περ. στρεμμάτων, στο ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ, έναντι του ξενοδοχείου του Γ. Βούλγαρη, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, μετά από συντονισμένη επιτυχή προσπάθεια ακύρωσης συμβολαίου, που είχε συνταχθεί και είχε παραχωρηθεί σε κάποιον κ. Παππά, από την Σαγιάδα.

Επί προεδρίας μου περιφράχθηκαν οι τετραγωνισμένοι χώροι που υπάρχουν και σήμερα.

Υπάρχουν και οι λοιποί χώροι, κυρίως μπροστά από τις περιφράξεις. Θα κάνετε τοπογράφιση για διαπίστωση όλης της έκτασης.

Επειδή παρήλθαν αρκετά χρόνια από την παραχώρηση και οι μετέπειτα πρόεδροι και δήμαρχοι, δεν διαμόρφωσαν τους χώρους, για δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, σας ενημερώνω ότι επίκειται η άρση της παραχώρησης και πώληση σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα η Κοινότητα να χάσει τον πλέον αξιόλογο και μεγάλης αξίας χώρο που διαθέτει στο ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ. Έτσι θα πρέπει ΑΜΕΣΑ:

1) Να ειδοποιήσετε εγγράφως τον κ. Παν. Πάμπολλα, που χρησιμοποιεί τους χώρους, ως σταυλική εγκατάσταση και μάλιστα εντός της τουριστικής ζώνης, να εγκαταλείψει τους χώρους εντός τακτής προθεσμίας (π.χ. 5 ημερών) γιατί αλλοιώς θα αφήσετε ελεύθερα τα ζώα και να κλειδώσετε τις πόρτες.

2) Τώρα, με την ευκαιρία της κατασκευής του δρόμου από ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ προς Πεζούλια - Καρούλια και θα υπάρχουν εκεί μηχανήματα, να έλθετε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο να ανατεθούν στον εργολάβο, οι μικροεργασίες που χρειάζονται όπως γράφω στη συνέχεια, με αμοιβή την δωρεά χορήγηση αμμοχαλικου από το Κοιν. λατομείο, για τον δρόμο που θα φτιάξει ή άλλο τρόπο.

Οι εργασίες που απαιτούνται, είναι χονδρικά, οι εξής:

α) Καθαρισμός των εξωτερικών, μη περιφραγμένων χώρων που θα χρησιμοπιούνται ως ΠΑΡΚΙΓΚ, από τα ξενοδοχεία και τους επισκέπτες - τουρίστες. Να κατεδαφιστούν και οι εκεί υπάρχουσες τουαλέτες, εκτός αν τελειοποιηθούν και μπορείτε να τις λειτουργήσετε.

β) Καθαρισμός των ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (περιφραγμένων χώρων), αφού γίνει και υψομέτρηση, και ισοπέδωση με κρεϊντερ.

γ) Ελαφρή φρεζάρισμα και ρίξιμο γκαζόν αγριάδας και πάτημα με οδοστροτήρα.

δ) Κατασκευή περιμετρικά, δικτύου άρδευσης, με εκτοξευτήρες ποτίσματος του γκαζόν.

Αν υπολογίσετε την δαπάνη, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ μικρή και ο Δήμος δεν θα έχει αντίρρηση να την διαθέσει.

Στη συνέχεια θα μπορείτε να κάνετε μέσα διάφορες αθλ. εγκαταστάσεις, όπως γήπεδο 5Χ5, ΤΕΝΝΙΣ, ΜΠΑΣΚΕΤ, ΒΟΛΕΪ, κλπ. Οι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τις ομάδες της Κοινότητας, για προπονήσεις.

Στο αρχείο της Κοινότητας και στα κτηματολογικά στοιχεία που είχαμε συντάξει, θα βρείτε και την σχετική απόφαση παραχώρησης της έκτασης.

24-2-2020

Κων. Λαλλάς

 

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης: Θ. Βενέτης 

«Βοήθεια στο Σπίτι» 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, λαμβάνοντας υπόψη την υπ΄ αριθμ. 18659/17-03-2020 Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκινάει από σήμερα 19-3-2020 την καταγραφή των κατοίκων του Δήμου Ηγουμενίτσας, που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες κατά δήλωση τους, που είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι, που δεν υπάρχει οικείο περιβάλλον που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενισχυμένο με προσωπικό από τις υπηρεσίες του Δήμου και του ΠΑΚΠΠΟ, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, θα εξυπηρετεί τους κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν καθώς και τους άπορους και τους οικονομικά αδύναμους για:

  • Θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους κατοίκους, δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων (παραλαβή αιτήσεων - παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.
  • Κάθε άλλη εργασία συναφή με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού
    COVID-19.

Οι δημότες μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα τους με τους ακόλουθους τρόπους

  1. Με αποστολή e-mail: kepygeias@igoumenitsa.gr
  2. Καλώντας στα τηλέφωνα: 2665 3 61145 & 2665 3 61148 (Δευτέρα – Παρασκευή  08:00-15:00)
  3. Για επείγουσες περιπτώσεις 6907724367 (Δευτέρα – Παρασκευή  15:00-20:00)

Δηλώνοντας τα εξής στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο:
  • Διεύθυνση κατοικίας:
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας:
  • Ηλικία:
  • Το λόγο που δεν μπορούν μετακινηθούν από τις κατοικίες τους (ηλικιωμένοι, άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ανοσοκαταστολή και χρόνιες νόσους όπως καρδιακή νόσο, αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια – αιμοκαθαιρόμενοι, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα καθώς και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ και βρογχικό άσθμα, εγκυμονούσες και θηλάζουσες).

Μείνετε σπίτι!

Θα σας φροντίσουμε εμείς!

Συνεδριάζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρδικας 

Nερό - Δρόμους - Ιατρείο συζητάει το Κοινοτικό Συμβούλιο

Τα θέματα που "καίνε" εδώ και χρόνια το χωριό θα συζητηθούν σήμερα, Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Μπορεί η ώρα της συνεδρίασης -1μ.μ.- που επέλεξε ο πρόεδρος του Κ.Σ. να μην είναι και η ιδανικότερη, αλλά ας υπενθυμίσω ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας είναι ανοικτές και ότι οι δημότες της Πέρδικας που νοιάζονται για την ίδια τους τη ζωή, θα πρέπει να είναι παρόντες.

Πηγή: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης: Θανάσης Βενέτης 

 

 

 

 

 

 

Έκκληση για σύγκληση γενικής συνέλευσης

 

Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε;

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Συμβουλίου Κοινότητας Πέρδικας

ΚΟΙΝ: Υπόλοιπα μέλη Συμβουλίου Κοινότητας Πέρδικας

ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Πέρδικας

 

Πέρδικα, 20 Φεβρουαρίου 2020

Κύριε πρόεδρε του Συμβουλίου Κοινότητας Πέρδικας,

Επειδή κοντεύουμε να κλείσουμε 6μηνο από τότε που το τωρινό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας ανέλαβε τα καθήκοντά του και διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι με υπαιτιότητά σας παραμένει αδρανές και κάθε άλλο παρά ουσιαστικό, επειδή δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Πέρδικα, επειδή υπάρχει, είτε σκόπιμη είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης των κανονισμών, σύγχυση ως προς τον ρόλο σας με αυτόν του προέδρου Κοινότητας που ισχύει για τις κάτω των 300 κατοίκων Κοινότητες, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι έναντι των κατοίκων του χωριού να κάνουμε επί τέλους κάτι σοβαρό και όχι μόνο "μπαλώματα" και "φιέστες" για "ζήτω" και "μπράβο",

Σας καλούμε να συγκαλέσετε εντός 10 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 της υπ' αριθμ. 88 Εγκυκλίου του Τμήματος Οργάνωσης Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τ.Α. της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης & Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας με τα κάτωθι θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο: Ενέργειες του Συμβουλίου για την απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου του χωριού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καθώς και μείωση των τιμολογίων χρέωσης κατανάλωσης νερού από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Εισηγητής: Αθανάσιος Βενέτης

ΘΕΜΑ 2ο: Ενέργειες του Συμβουλίου για τη μόνιμη τοποθέτηση ιατρού στο Κοινοτικό Ιατρείο. Εισηγητής: Αθανάσιος Βενέτης

ΘΕΜΑ 3ο: Ενέργειες του Συμβουλίου για αποκατάσταση του οδικού δικτύου εντός και εκτός οικισμών. Εισηγητής: Αθανάσιος Βενέτης

ΘΕΜΑ 4ο: Ενέργειες του Συμβουλίου για μη συνέπεια του δημάρχου ή/και του Δημοτικού Συμβουλίου σε θέματα που αφορούν στο χωριό μας: Εισηγητής: Αθανάσιος Βενέτης

ΘΕΜΑ 5ο: Ορισμός ημερομηνίας ετήσιας Γενικής Συνέλευσης κατοίκων του χωριού. Εισηγητής: Αθανάσιος Βενέτης

Ελπίζουμε ότι, όπως προβλέπεται, θα συγκαλέσετε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΜΕ χωρίς προσθαφαιρέσεις και ότι δεν θα προσπαθήσετε να αποφύγετε τη συζήτηση επί των ανωτέρω θεμάτων όπως κάνατε το Σεπτέμβρη επικαλούμενος άγνοια.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμεθα να προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη σωρεία των παρατυπιών σας

Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι: Βενέτης Αθανάσιος Κολιομίχου Χαρίκλεια.

Αναδημοσίευση από: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ 

Μετακόμισαν και μειώνουν τις μέρες λειτουργίας τους τα ΕΛ.ΤΑ.

Στο γραφείο που στέγαζε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μεταφέρθηκαν οι υπάλληλοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) φεύγοντας από την αίθουσα στην είσοδο του κτηρίου (φουαγιέ) όπου συνεχίζουν να πέφτουν νερά από τη στέγη όταν βρέχει. Το κοινό πλέον θα εξυπηρετείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 9:30 - 12:00.

Οι υπάλληλοι του ΚΕΠ μεταφέρθηκαν σε γραφείο στον πρώτο όροφο του κτηρίου (πρώτη πόρτα δεξιά αμέσως μετά τις σκάλες).

Πηγή: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ 

 

 

Την ερχόμενη Τετάρτη (19/2/20) η νέα δημοπρασία για το αναψυκτήριο στο Καραβοστάσι

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Ηγουμενίτσα θα γίνει η νέα δημοπρασία για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στο Καραβοστάσι.

Για λεπτομέρειες: 

https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/enhmerwsh/prokirixeis-diagonismoi/1052-prk-dtekdmkar30012020

 

Πηγή: ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Αρχαιρεσίες στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πέρδικας

Την Κυριακή 16-02-2020 και ώρα 12.00 στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας ( ΜΕΣΠΕ ).

Καλούνται τα μέλη του συλλόγου όπως προσέλθουν για να τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19-02-2020 και ώρα 18:00.

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Χωρίς τίτλο, αλλά μεστό περιεχομένου 

Με μια σχετική καθυστέρηση λόγω φόρτου εργασίας (ακόμη κι εμείς οι αργόσχολοι δεν βρίσκουμε χρόνο ενίοτε) σκέφτηκα να συντάξω ότι θα ακολουθήσει πιο κάτω με αφορμή τι άλλο, από την πρόσφατη γενική συνέλευση της αδελφότητας, τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, τα όσα προηγήθηκαν για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, αλλά και τη σχετική με το θέμα ανάρτηση της κυρίας Αγγελικής Πάμπολλα. Την τελευταία, την ανάρτηση ντε, μην πάει ο νους σας κάπου αλλού, θα την αγνοούσα, αν δεν εμπεριείχε τόσες ασάφειες, ασυναρτησίες και ανακρίβειες, αλλά κυρίως αν δεν αναφέρονταν στο πρόσωπό μου. Στο προκείμενο: ας γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω στον Ιούνιο του 2019 και πιο συγκεκριμένα σε εκείνη την επεισοδιακή συνέλευση της αδελφότητας στο Χαϊδάρι, όπου ο κύριος Νικ. Πάμπολλας αυτοπροτάθηκε (χωρίς ίχνος ειρωνείας) επί της ουσίας για τη θέση του προέδρου της αδελφότητας για το επόμενο βραχύβιο (6 μήνες) Δ.Σ. Ουδέν μεμπτόν μέχρι εδώ.

Πάμε στο δια ταύτα όμως: Η κοινή λογική λέει ότι όταν είσαι καινούργιος σε ένα χώρο και επιθυμείς να καταπιαστείς με ένα άγνωστο σε εσένα αντικείμενο όπως είναι το στήσιμο μιας εφημερίδας εν προκειμένω, οφείλεις να ενημερωθείς για αυτό, από όσους είχαν την ευθύνη και τη σχετική εμπειρία αναφορικά με αυτό μέχρι τότε, δηλαδή από τον υποφαινόμενο, καθώς ο κύριος Γαβριήλ είχε αποχωρήσει ήδη από την αδελφότητα! Λέτε να το έπραξε ο κύριος Πρόεδρος; Η απάντηση δική σας.

 

Βρείτε τις διαφορές:

Μέχρι τότε ίσχυε: ο κύριος Γαβριήλ και ο υποφαινόμενος συζητούσαν για το κύριο άρθρο, δηλαδή ποιο θα είναι αυτό, ποιος θα το γράψει, πότε θα στηθεί η εφημερίδα, ποιος θα πάει στο τυπογραφείο να διαθέσει κάνα 5ωρο περίπου για να στήσει την εφημερίδα να κάνει τις διορθώσεις κ.λπ. Συζητούσαμε επίσης για το πως θα διατηρήσουμε την εφημερίδα εν ζωή και για το πώς θα την κάνουμε πιο ελκυστική. Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν δικής μου πρότασης εγκαινιάστηκε η στήλη «Με τα μάτια της σύνταξης».

Όλα αυτά εξαφανίσθηκαν ως δια μαγείας με την ανάληψη της προεδρίας από τον κύριο Πάμπολλα, καθώς από τότε και μετά ίσχυσε:

Στέλνω το κύριο άρθρο για δημοσίευση. Ποιος το έλεγε αυτό; Μα ο κύριος Πρόεδρος. Ποια η θεματολογία του άρθρου; Δικής του επιλογής. Ποιον ενημέρωνε; κανέναν. Αν τηρήθηκε κάτι από τα παραπάνω; Ούτε κατ΄ ελάχιστον! Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τον Ιούνιο και μετά και στα τρία φύλλα που εκδόθηκαν, τα κύρια άρθρα ανήκαν στον κ. Πάμπολλα. Αυτό δεν θα συνιστούσε πρόβλημα, αν είχε υπάρξει μια ενημέρωση και συζήτηση προηγουμένως (αυτά που αναφέρω πιο πάνω) και όχι ο συνειδητός παραγκωνισμός μου. Το αποκορύφωμα όλων ήταν το τελευταίο φύλλο, το οποίο το έστησε εξ΄ολοκλήρου μόνος του και αφού είχε προηγηθεί μια συζήτηση μεταξύ μας κατά την οποία του ανέφερα, ότι ετοιμάζω το κύριο άρθρο (για το τελευταίο φύλλο). Του ανέφερα επίσης, ότι πρέπει να δούμε και κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες, όπως το ποιος θα μαζεύει το υλικό, ποιος θα κάνει τις διορθώσεις κλπ. Η απάντηση του για το κύριο άρθρο ήταν: εντάξει, γράψτο! Το άρθρο γράφτηκε από εμένα, αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, επειδή ο κύριος Πάμπολλας έτσι αποφάσισε. Έστησε μια εφημερίδα μόνος του, έχοντας αφήσει ένα κενό στη στήλη «Με τα μάτια της σύνταξης». Αυτή ήταν η εφημερίδα, την οποία προσκόμισε στο Δ.Σ. στο Πεδίο του Άρεως, όταν και μην αντέχοντας άλλο τον παραγκωνισμό, την κοροϊδία και το καπέλωμα παραιτήθηκα από το Δ.Σ. Αυτή ήταν και η εφημερίδα, την οποία κράδαινε στην πρόσφατη γενική συνέλευση για να αποδείξει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του. Καμία συζήτηση, καμία προετοιμασία, καμία συνεννόηση. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε σε κανένα. Δημοκρατικές διαδικασίες, όχι παίξε- γέλασε!

Κύριε Πάμπολλα, δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις, κακό είναι να μην γνωρίζεις και να νομίζεις, ότι γνωρίζεις. Κακό είναι να μην ενημερώνεσαι!

Δεν σας βρήκαμε, μας βρήκατε κύριε Πάμπολλα. Όταν εμείς (ο κύριος Γαβριήλ και εγώ δηλ. τρέχαμε για την εφημερίδα, εσείς ήσασταν σπίτι σας και ξεκουραζόσασταν και πολύ καλά κάνατε, εδώ που τα λέμε. Πως έχετε την απαίτηση τώρα «με το καλημέρα» να αναλάβετε έναν παντελώς άγνωστο για εσάς τομέα (αν κάνω λάθος διορθώστε με) μη ενημερώνοντάς με και παραγκωνίζοντάς με; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να με προσβάλλετε και να με παραγκωνίσετε; Ποιος σας είπε ότι η αξιοπρέπεια σας είναι πάνω από τη δική μου; Μήπως η εξουσία, την οποία τόσο πολύ εποφθαλμιούσατε και όχι η άδολη σας αγάπη για το χωριό, την οποία τόσο έντεχνα προτάξατε;

Εδώ ταιριάζει γάντι η έκφραση: ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα!

Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί ο κύριος Πάμπολλας να αναζητούσε εκείνα τα περίφημα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν, μπορεί πάλι να νόμισε, ότι λόγω της ιδιότητας του έχει το δικαίωμα να ενεργεί όπως γουστάρει. Πολλά τα μπορεί.

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε κύριε Πάμπολλα!

Ακόμα όμως και έτσι να έχουν τα πράγματα τι πιο τίμιο και πιο ηθικό, από το να με ενημερώσει προηγουμένως για τις προθέσεις του, ότι θέλει δηλαδή να έχει την πλήρη επιμέλεια για τη σύνταξη και την έκδοση της εφημερίδας. Μη θεμιτά, αλλά ξεκάθαρα πράγματα και όχι υπόγειες μεθοδεύσεις.

Αλήθεια κύριε Πάμπολλα στην υπηρεσία σας έτσι συνηθίζετε να λειτουργείτε ή μήπως αυτή διέπεται από κάποιους κανόνες και αν ναι έτσι συμπεριφέρεστε και εκεί; Προσέξτε τι θα απαντήσετε, αν δεήσετε δηλαδή να απαντήσετε.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσω, ότι ουδέποτε με ενδιέφερε ποιος θα γράψει το κύριο άρθρο, έχω γράψει άλλωστε λόγω της ιδιότητας μου τόσα πολλά θέματα, που το τελευταίο που θα με ενδιέφερε ήταν να προβληθώ. Είχα μάλιστα προτείνει αρκετές φορές να γράφουν και άλλοι από το Δ.Σ., ούτως ώστε να υπάρχει μια πολυφωνία και να μην γράφουμε πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, δηλαδή ο κύριος Γαβριήλ και εγώ!

Τις βρήκατε εντέλει; τις διαφορές εννοώ.

Υ.Γ.1: Όποιος δεν κατάλαβε ούτε τώρα, ότι το θέμα ήταν πρωτίστως ηθικό, αλλά και θέμα αξιοπρέπειας δεν θα καταλάβει ποτέ, θαρρώ. Εγώ παραιτούμαι της προσπάθειας. Δεν θα σας δώσω δα και μασημένη τροφή!

Υ.Γ2: Για το θέμα της λογοκρισίας, ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε.

Υ.Γ3: Τελικά μου βγήκε με «καπέλο», που είναι και επίκαιρο. Θα ακολουθήσει και 2ο μέρος σύντομα. Καμία σκιά, τίποτε μετέωρο!

Μέρος 2

Τρικυμία εν κρανίω

Προσπαθώντας να υπεισέλθω στο ανώριμο μυαλό (κατά δήλωσή της) της κυρίας Πάμπολλα και να αποκρυπτογραφήσω τα όσα μου προσάπτει, ότι δεν είπα στη γενική συνέλευση έχω να δηλώσω τα εξής (χάριν συντομίας με παύλες):

- Για το θέμα του κυρίου άρθρου και της σελίδας, τοποθετήθηκα πιο πάνω. Προκαλώ όμως πάραυτα τη γενική γραμματέα της αδελφότητας να ανατρέξει σε παλαιότερα φύλλα του Περδικιώτη (όχι στα 3 τελευταία, γιατί εκεί τα κύρια άρθρα είναι του πατέρα της (?) για να δει ποιος έγραφε τα κύρια άρθρα (αν δεν τα έχει μπορώ να της τα διαθέσω).

- Για να σας απογοήτευσα κυρία Πάμπολλα, σημαίνει ότι είχατε προσδοκίες από εμένα, τώρα πως γίνετε να έχετε προσδοκίες από κάποιον, τον οποίο «στολίζετε» δεόντως, μόνο εσείς ξέρετε. Τρικυμία εν κρανίω να υποθέσω ;

- Το πως μπορώ να είμαι απογοητευμένος που δεν εκλέχθηκα, από τη στιγμή που δεν έθεσα καν υποψηφιότητα, μόνο εσείς το ξέρετε. Η τρικυμία εν κρανίω που λέγαμε και πιο πάνω.

- Ξαφνικά κόλλησα και δεν ξέρω πώς να συνεχίσω: θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα pushαρισμα κ. Πάμπολλα; Α…το βρήκα: από που προκύπτει ότι προσβάλλω τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ; Δεκτές μόνο σοβαρές απαντήσεις!

- Αυτό το περί συμμετοχής της νεολαίας στη Γ.Σ., το αντιπαρέρχομαι με ένα μειδίαμα και ένα σύντομο σχόλιο: σε περίπου 30 παρόντες, είχαμε 5 νέους, ένας εκ των οποίων ήταν και ο αδερφός σας, ο οποίος επιστρατεύτηκε για να υπάρξει 7μελές Δ.Σ. (με 3 μέλη από την ίδια οικογένεια δηλαδή, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε κόλας).

- Σε ένα πράγμα μόνο θα σας δώσω δίκαιο: δεν μπόρεσα όντως να εκθέσω τα επιχειρήματα μου, λόγω των συνεχών διακοπών και του εκνευρισμού μου ως απόρροια αυτών. Από ένα σημείο και μετά δεν με ενδιέφερε κιόλας!

- Θυμίστε μου σας παρακαλώ με ποια ιδιότητα με εγκαλείτε, αν θέλετε, καθώς επίσης και την πορεία σας στην αδελφότητα σε σχέση με εμένα.

- Για να μπορείτε να είστε στην έδρα ως γραμματέας, κάποιοι φρόντισαν να διατηρήσουν την αδελφότητα ζωντανή, έστω κι΄έτσι πριν εμφανιστεί ο πατέρας σας ως αυτόκλητος σωτήρας μετά κόρης και υιού εσχάτως!

- Το «νέο αίμα και τις φρέσκες ιδέες», περιμένω να τα δω!

- Αναφέρετε, ότι δεν με διαβάζετε πλέον, επειδή με βρίσκετε βαρετό πια, μπορεί και βαρύ. Συνιστώ κάτι πιο εύπεπτο και με λιγότερη κατανάλωση φαιάς ουσίας. Έξυπνο κορίτσι είστε, κάτι θα βρείτε.

Τι κρατάω: τον περίτεχνο και ευφάνταστο λόγο κι΄ ας ενέχουν μια ειρωνεία.

Τι πετάω: το εριστικός και τις ανακρίβειες!

Τι με μπερδεύει: bold, italica etc.

- Είστε πολύ μικρή (το μικρή ερμηνεύστε το, όπως θέλετε) για να με πιάνετε στο στόμα σας.

- Είστε πολύ μικρή για να με αποκαλείτε αργόσχολο, χωρίς να γνωρίζετε με τι ασχολούμαι. Οπότε:

Πριν πούμε, πολλώ δε μάλλον πριν γράψουμε, καθώς τα γραπτά μένουν, οτιδήποτε, «βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό, ελέγχουμε και διασταυρώνουμε αυτό που θέλουμε να συντάξουμε, φροντίζουμε να μην υποπέσουμε σε αντιφάσεις, δεν φτιάχνουμε μακροσκελείς προτάσεις αν δεν είμαστε σε θέση να τις «υποστηρίξουμε», δεν γράφουμε ανακρίβειες, δεν γινόμαστε εριστικοί και δεν χρησιμοποιούμε λέξεις και όρους των οποίων τη σημασία αγνοούμε, μόνο και μόνο για να "εντπωσιάσουμε". 

Αφού έχουμε τελειώσει με τη σύνταξη του κειμένου μας, το διαβάζουμε μία ή και περισσότερες φορές αν χρειαστεί, πριν προβούμε στην δημοσίευσή του.

Αυτά τα ολίγα ως μια γενική προσέγγιση από έναν αργόσχολο συντάκτη.

Με τη βοήθεια του επιμελητή μου, εννοείται! 

Το ξαναγράφω, μπας και το εμπεδώσετε εντέλει, αν και πολύ αμφιβάλλω, διατηρώ όμως εκείνη την ελπίδα, η οποία ''πεθαίνει τελευταία''! 

"ΧΑΡΙΖΟΥΝ" ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟ "ΦΙΛΕΤΟ" ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΙΜΕΝΑ

Με την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, 3 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρδικας γνωμοδότησε σήμερα 18/12/2019 υπέρ της δυνατότητας εξαγοράς από τον ιδιώτη που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής έκτασης στο Σταυρολιμένα και της μικρής δημόσιας δασικής έκτασης που απομένει και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, αφήνοντας μόνο ένα τμήμα της για δρόμο πλάτους 4 μέτρων κάτω ακριβώς από το δρόμο για το Μarbella (τέως Regina Mare).

Οι υπερψηφίσαντες αγνόησαν το γεγονός ότι ένας δρόμος όπως ο προαναφερθείς δεν είναι ικανός να προσφέρει από μόνος του ικανοποιητική πρόσβαση στην παραλία αφού, φυσικά, χρειάζεται και χώρος στάθμευσης ή/και αναστροφής των οχημάτων που θα κατεβούν στην παραλία και, το σημαντικότερο, ΔΕΝ είχαν κάτι ουσιαστικό υπέρ της γνωμοδότησης αυτής αφού δεν προκύπτει κανένα όφελος υπέρ της Κοινότητας, ούτε καν τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλει ο ιδιώτης ΔΕΝ μπαίνουν στο ταμείο, ούτε της Κοινότητας, αλλά ούτε καν του Δήμου.

Για την ιστορία, θετικά ψήφισαν οι Τάκης Μώκος, Μαρία Δούκα και Χρήστος Τσέπης, ενώ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ο υποφαινόμενος (Θανάσης Βενέτης) και η Χαρά Κολιομίχου.

Προσωπικά, χαρακτηρίζω ΕΓΚΛΗΜΑ την ενέργεια αυτή και ελπίζω να καταφέρουμε να μην περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο

(Στη φωτογραφία η έκταση που αποποιείται η Κοινότητα προς όφελος του εκ Καρτερίου ιδιώτη στο κόκκινο πλαίσιο)

Ύποπτα σημεία

1. Δεν ήταν παρούσα η ενδιαφερόμενη ιδιοκτήτρια ή έστω κάποιος εκπρόσωπός της

2. Η συνεδρίαση έγινε πρωί που δεν έρχεται κόσμος ενώ στη αρχή είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα

 

Πηγή : ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ

Συντάκτης: Θανάσης Βενέτης

Λευκός καπνός σε γκρίζα σύννεφα

Το κείμενο αυτό σκέφτηκα να το συντάξω αμέσως μετά τη λήξη της πρόσφατης συνέλευσης της αδελφότητας την Κυριακή που μας πέρασε, τελών υπό έντονη συναισθηματική φόρτισης, ενόχληση και απογοήτευση για τα όσα είχαν λάβει χώρα λίγη ώρα πριν.

Επειδή δεν ήμουν όμως σίγουρος ότι θα μπορούσα να τιθασεύσω λέξεις, συναισθήματα και σκέψεις πριν αυτά «περάσουν» στο χαρτί, σκέφτηκα να δώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου, να «καθαρίσω» το μυαλό μου και να αφήσω το όλο πράγμα να καταλαγιάσει μέσα μου πριν αποφασίσω να γράψω ό,τι είναι να γράψω. Ο χρόνος είναι άλλωστε πάντα καλός σύμβουλος και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ!

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτικός και σαφής γίνεται. Το κόσμιος εννοείται, παρά τη γενικότερη ενόχλησή μου.

Πριν αναφερθώ σε οτιδήποτε θα ήθελα να λύσω το γρίφο του τίτλου: ο λευκός καπνός αφορά στην εκλογή νέου Δ.Σ. και τα γκρίζα σύννεφα, στα όσα «όμορφα» διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της «συνέλευσης».

Το ορεκτικό περιελάμβανε ένα σύντομο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, ο οποίος και ενεκρίθη. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος της αδελφότητας εξαπολύοντας, σαν έτοιμος θαρρείς από καιρό, μύδρους εναντίον μου για όσα κακώς θεωρεί ότι του έχω καταλογίσει κατά καιρούς. Τον άκουσα προσεκτικά, χωρίς να τον διακόψω ούτε στιγμή.

Όταν ήρθε η σειρά μου να τοποθετηθώ επί του θέματος δεν κατάφερα να αρθρώσω λόγο εξαιτίας των συνεχών, άκομψων, ενίοτε επιθετικών ου μην και αλαζονικών παρεμβολών τόσο εκ μέρους του κυρίου Πάμπολλα, όσο και από κάποιους εκ των παρευρισκομένων (όσοι ήταν παρόντες, γνωρίζουν σε ποιους αναφέρομαι και αν χρειαστεί θα αναφέρω και τα ονόματα αυτών).

Επειδή το ιστορικό της αντιπαράθεσης μου με τον κύριο πρόεδρο είναι γνωστό δεν θα αναλωθώ σε κουραστικές λεπτομέρειες, θα προσπαθήσω απλώς να περιγράψω όσο πιο συνοπτικά γίνεται τα όσα «όμορφα» ειπώθηκαν:

Σταχυολογώντας:

- Ο κύριος Πάμπολλας ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου, ότι έχει μία καριέρα και μια διαδρομή και ότι δεν δέχεται ούτε να καθυβρίζεται, ούτε να σπιλώνεται το όνομα του. Επί της ουσίας δεν απάντησε όμως, για το αν όσα του έχουν προσαφθεί κατά καιρούς είναι αληθή ή όχι!

Ερώτηση:

- Αν το να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και το να διαφωνείς με επιχειρήματα, τα οποία τυγχάνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων διάτρητης απάντησης, για κάτι που σε ενοχλεί και πρωτίστως για θέματα ηθικής και αξιοπρέπειας λογίζεται ως ύβρις και υπονόμευση, τότε ναι, είμαι και υβριστής και υπονομευτής και ότι άλλο συνώνυμο υπάρχει (σκόπιμα χωρίς εισαγωγικά). Πιόνι δεν είμαι κανενός όμως, πολλώ δε μάλλον δικό σας αγαπητέ κύριε Πάμπολλα!

- Ο κύριος Πάμπολλας ανέφερε επίσης, ότι διατηρώ site για να τον καθυβρίζω, να τον έχω συνεχώς «στα μανταλάκια» και να βιοπορίζομαι. Μάλιστα!

Απάντηση: Είστε αδιάβαστος κύριε Πάμπολλα, καθώς τα έσοδα μου από το site είναι μηδέν (0), τα περί καθύβρισης δε, ανάξια σχολιασμού (βλέπε παραπάνω). Είπαμε όμως: οι λέξεις έχουν το νόημα και τη βαρύτητα, την οποία επιθυμεί να προσδώσει κάποιος σε αυτές, ιδιαίτερα όταν τελεί υπό αμηχανία. Εντελώς ενημερωτικά: κερδίζω τα προς το ζην γράφοντας και ουδέποτε υπήρξα φυγόπονος και κηφήνας!

-Ο κύριος Πάμπολλας ανέφερε συν τοις άλλοις, ότι πρόθεση μου είναι να διαλύσω την αδελφότητα. Μα, είναι ηλίου φαεινότερον: Ιδού λοιπόν το σατανικό μου σχέδιο: ξύπνησα μια καλή πρωΐα και μην έχοντας τι να κάνω σκέφτηκα: δεν διαλύω την αδελφότητα; Ευτυχώς όμως που παρενέβη ο κύριος Πάμπολλας ως από μηχανής θεός με τη συνδρομή των παιδιών του για να σώσει την αδελφότητα και να αποφύγουμε τα χειρότερα!

- Ο κύριος Πάμπολλας μόνο που δεν ζήτησε συγγνώμη από τον κύριο Γαβριήλ για το θέμα της επιβολής λογοκρισίας του τελευταίου στην εφημερίδα προ 8μήνου περίπου, μια λογοκρισία, η οποία και υπήρξε η απαρχή των όσων έλαβαν χώρα μετέπειτα. Να υποθέσω, ότι και ο ίδιος πρεσβεύει παρόμοιες αρχές και μεθόδους τις οποίες και θα εφαρμόσει στην πράξη στο εγγύς μέλλον; Όχι δεν θα υποθέσω…….

Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα -ίσως και να το κάνω προσεχώς- δεν νομίζω όμως ότι έχει νόημα τη δεδομένη στιγμή, κρίνοντας και από την εικόνα των παρευρισκομένων στη γενική συνέλευση.

Παραλίγο να μου διαφύγει το πιο σημαντικό: μετά από αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίων είχαμε και ένα νέο- τι σημασία έχει αν είναι οικογενειοκρατούμενο -Δ.Σ. στην αδελφότητα!

Καλορίζικο!

Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας: ο λόγος της μη υποψηφιότητας μου (ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγόμουν ή όχι) έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι: Νικόλαος Πάμπολλας. Εξηγούμαι: δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω στο ίδιο Δ.Σ. με κάποιον, ο οποίος με παραγκώνισε επανειλημμένως, καθώς ήθελε λόγω της ιδιότητας του ως πρόεδρος να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα της αδελφότητας, κάτι το οποίο θα συμβεί μετά βεβαιότητας τώρα. Κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στις αρχές μου, ενώ θα συνιστούσε και προβολή για την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά μου.

ΥΓ: Θα έχω πάντα το θάρρος της γνώμης μου και θα υπερασπίζομαι τις αρχές μου με κάθε τρόπο, έστω κι΄αν αυτό αποβαίνει υπό μία έννοια εις βάρος μου.

ΥΓ1: Κι΄ αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον: μην την εξευτελίζεις.

ΥΓ2: Ατυχής τουλάχιστον η προσπάθεια του κ. Πάμπολλα να πείσει, ότι αυτός νοιάζεται και αγαπάει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την Πέρδικα (εγώ εξαιρούμαι φυσικά).

ΥΓ 3.: Το μέλλον άδηλο!

Καληνύχτα και καλή τύχη!

 

 Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Αδελφότητα Πέρδικας:
Πάμπολλας Νικόλαος
Πάμπολλας Κωνσταντίνος
Πάμπολλα Αγγελική

Κουλούρη- Καρατόλιου Φιλομένη
Καρατόλιος Γεώργιος

Φράγκος Δημήτριος
Φράγκος Ευάγγελος


Εξελεγκτική επιτροπή:
Λαλλάς Ευάγγελος
Καρτέρης Βασίλειος
Ζούκας Σωτήριος

Εκπρόσωποι στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας
Πάμπολλας Νικόλαος
Γαβριήλ Κωνσταντίνος
Γιαννακός Κωνσταντίνος

Πάμε ξανά…

…επειδή κατά την προχθεσινή γενική συνέλευση της αδελφότητας και συγκεκριμένα όταν κλήθηκα να πάρω θέση στην γνωστή στους περισσότερους «αντιπαράθεση» μου με τον κύριο Πάμπολλα δεν κατάφερα να αναπτύξω τις θέσεις μου, όπως εγώ θα ήθελα λόγω των συχνών με επιθετικό και ενίοτε αλαζονικό ύφος παρεμβολών του εν λόγω κυρίου και κάποιων εκ των παρευρισκομένων στην επεισοδιακή χθεσινή γενική συνέλευση, θεωρώ σκόπιμο και επιβεβλημένο να επανατοποθετηθώ από εδώ, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά, όσοι διαβάσουν το παρακάτω, θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται:

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Όλα ξεκίνησαν όταν ο κύριος Πάμπολλας επέβαλλε επί της ουσίας την δημοσίευση του δικού του κύριου άρθρου [φύλλο 202] χωρίς να ρωτήσει κανέναν και θεωρώντας πως ως πρόεδρος έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, για να φτάσουμε εν συνεχεία στην παραίνεση του προς εμένα για τη μη δημοσίευση ενός δικού μου άρθρου Αυτό λέγεται λογοκρισία (ρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…) κι΄εγώ στη λογοκρισία είμαι αλλεργικός. Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε εντέλει στο ίδιο φύλλο στην ενότητα «με τα μάτια της σύνταξης», κατόπιν δικής μου επιμονής! Αν νομίζετε ότι το όλο θέμα τελειώνει εδώ, γελιέστε, καθώς υπάρχει και το [αδημοσίευτο τότε] φύλλο 203, το οποίο επιμελήθηκε επίσης ο κύριος Πάμπολλας, εν αγνοία μου εννοείται. Εγώ απλά έλαβα κάποια στιγμή ένα προσχέδιο από την υπεύθυνη σελιδοποίησης για μια εφημερίδα, την οποία είχε στήσει εξ΄ολοκλήρου ο κύριος Πάμπολλας, με το εξής ερώτημα από αυτήν: εσύ δεν ασχολείσαι με την εφημερίδα; Εύλογο το ερώτημα της το δίχως άλλο, καθώς η εφημερίδα δεν περιείχε ούτε μία δική μου λέξη, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε μέχρι τότε, επειδή κάποιος (ο κύριος Πάμπολλας ντε) αποφάσισε έτσι. Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι στα μέσα Σεπτέμβρη, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχα μια επικοινωνία με τον κύριο Πάμπολλα στον οποίο και είπα, ότι ετοιμάζω το κύριο άρθρο της εφημερίδας για το φύλλο 203 και η απάντηση ήταν: έχουμε καιρό ακόμη. Κι΄ εγώ το ετοίμαζα και το ετοίμαζα, χωρίς να γνωρίζω, ότι δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, επειδή ο πρόεδρος της αδελφότητας προέκρινε το δικό του άρθρο έναντι του δικού μου ετσιθελικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Το υλικό προς την τυπογράφο εστάλη χωρίς πρότερη δική μου ενημέρωση (άλλη μία από τις συνήθεις παρακάμψεις του) και χωρίς τίποτε δικό μου μέσα. Εγώ απλά έλαβα κάποια στιγμή μια εφημερίδα με κάποια κενά, καθότι ανολοκλήρωτη ακόμη. Αν αυτό δεν λέγεται καπέλωμα και άδειασμα τότε πως; Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Αν ο κύριος Πάμπολλας ήθελε να έχει την πλήρη επιμέλεια της εφημερίδας ως πρόεδρος, όφειλε να με ενημερώσει, καθώς έτσι δεν θα φτάναμε ποτέ έως εδώ. Κατόπιν τούτου θεωρώ ότι δεν έχω θέση σε αυτό το Δ.Σ, όχι φυσικά επειδή κουράστηκα ή βαρέθηκα, τουναντίον μάλιστα, αλλά για όλα όσα προανέφερα πιο πάνω. Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμη, η παραίτηση μου ήρθε ως απόρροια της αδιάλλακτης στάσης του κύριου Πάμπολλα, ο οποίος επέμενε να λέει, ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτά, τα οποία του προσάπτω. Τα ελληνικά μου θεωρώ, ότι είναι αρκετά καλά, ο λόγος μου ευθύς και όχι ξύλινος, οι πράξεις μου ξεκάθαρες και όχι υπόγειες, οπότε αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία. Ο νοών νοείτω!

Έτερο ερώτημα: αν ο κύριος Πάμπολλας ήθελε να έχει ως πρόεδρος (sic) την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την σύνταξη και έκδοση της εφημερίδας «Ο Περδικιώτης», για να γράφει και να «προβάλλεται» μέσω αυτής και ίσως για να ικανοποιεί την όποια «ματαιοδοξία» του, θαρρώ πως το πέτυχε και τον συγχαίρω για αυτό, μόνο που για να συμβεί αυτό έπρεπε κάποιος να του «αδειάσει» τη γωνιά και αυτός ήμουν εγώ, καθώς δεν ανέχομαι ούτε να με καπελώνουν, πολλώ δε μάλλον να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου! Οπότε πήρα το καπελάκι μου και έφυγα. Έτσι απλά!

Υ.Γ1: Τα δύο τελευταία κύρια άρθρα στον «Περδικιώτη» ήταν του κύριου Πάμπολλα στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» και λογαριασμό δεν δίνουμε!

Υ.Γ.1: Θα περίμενα από τα μέλη του Δ.Σ (πλην ενός, ξέρει αυτός) να πάρουν θέση γενικώς και όχι να νίπτουν απλά τας χείρας τους ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι.

Υ.Γ.3: Για τα όσα «όμορφα» διαδραματίστηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση θα υπάρξει αναλυτικό κείμενο οσονούπω και αφού καταλαγιάσει πρώτα ο «κουρνιαχτός

Μήνυμα στο μπουκάλι

Προς τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ 

της Αδελφότητας Πέρδικας

Μερικά σύντομα ερωτήματα, τα οποία χρήζουν κατά τη γνώμη μου απάντησης, πολύ αμφιβάλλω όμως ότι θα τύχουν τέτοιας.

-Έχει υπάρξει εκ μέρους του κ. Πάμπολλα λεπτομερής ενημέρωση προς τα μέλη για τους ακριβείς λόγους της αναπόφευκτης παραίτησής μου ως απόρροια των δικών του ενεργειών ;

Πιθανές απαντήσεις: Ναι- όχι- λεπτομερής ενημέρωση- ανεπαρκής ενημέρωση- καθόλου ενημέρωση.

Εφόσον έχει υπάρξει ενημέρωση και δεν έχει υπάρξει θετική ή αρνητική τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. της Αδελφότητας επί του θέματος, να υποθέσω ότι αυτοί συμφωνούν με την «απομάκρυνση» μου, καθώς η μη απάντηση ή λήψη θέσης συνιστά αποδοχή των ενεργειών του.

Εδώ δεν υπάρχουν πιθανές απαντήσεις!

Έχει υπάρξει εκ μέρους του κ. Πάμπολλα ενημέρωση για τις ενέργειες του στο θέμα της εφημερίδας, οι οποίες και αποτέλεσαν την πέτρα του σκανδάλου και τον κύριο λόγο της απομάκρυνσης (σκόπιμα χωρίς εισαγωγικά) μου; Για το είδος των ενεργειών έχει υπάρξει σχετική αναφορά, αν πάραυτα δεν έχετε ενημερωθεί, απευθυνθείτε στον ίδιο.

Έχει υπάρξει εκ μέρους του κ. Πάμπολλα ενημέρωση για το γεγονός ότι ο ίδιος «έθαψε» το δικό μου κύριο άρθρο με «περίεργες» μεθόδους για να προβάλλει το δικό του, παρά το γεγονός, ότι στη συζήτηση που είχαμε, μου είχε πει ότι το κύριο άρθρο θα το έγραφα εγώ ;

Εδώ πρέπει να τονίσω, ότι δεν είχα ποτέ κάποιο θέμα για το ποιος θα γράψει τι , ούτε έχω ανάγκη να προβληθώ μέσω των άρθρων μου, το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά ο τρόπος, οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν για το «θάψιμο» του άρθρου.

Έχω όμως την αίσθηση, ότι οι ανωτέρω χειρισμοί δικαιολογούνται από το γεγονός, ότι αυτός ήθελε να έχει τον κύριο και αποκλειστικό έλεγχο για την έκδοση της εφημερίδας «Ο Περδικιώτης», ούτως ώστε να γράφει και να «προβάλλεται» μέσω αυτής και ίσως για να ικανοποιεί την όποια «ματαιοδοξία» του.

Εγώ τέτοιου είδους «ανάγκες» ούτε είχα, ούτε έχω, καθώς τις έχω «καλύψει» προ πολλού. Το έκανα, επειδή το γούσταρα και επειδή ήθελα να συμβάλλω με τον τρόπο μου στη λειτουργία της Αδελφότητας, κάνοντας κάτι που γνωρίζω καλά. Υπήρξα πάντα σαφής και ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις και στις θέσεις μου, πάντα συμφιλιωτικός, αλλά και συγκρουσιακός, όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις, καθώς για να «φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά» πρώτα. Τις παρακάμψεις και τις υπόγειες διαδρομές τις αφήνω σε άλλους!

Δεν προσδοκώ σε απάντηση από τα μέλη, πολλώ δε μάλλον από τον ίδιο, παραπέμποντας σας στον τίτλο του κειμένου, απλά ήταν κάτι που με «έτρωγε» καιρό μέσα μου και ήθελα να το εξωτερικεύσω. Σε περίπτωση πάντως που αυτή έλθει, πολύ ευχαρίστως να τη συζητήσουμε.

Υ.Γ.: Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές του πράγματος και ευχαριστώ όλους όσους είχαν την υπομονή να το διαβάσουν μέχρι τέλους και όχι επιλεκτικά.

…….συνεχίζεται

Τελικά αρμενίζουμε στραβά;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πρόλογοι δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο, πόσω μάλλον ο συγκεκριμένος, ο οποίος σε προϊδεάζει μόνο εν μέρει για αυτό που θα ακολουθήσει. Αυτό ίσως και να είναι καλό υπό μία έννοια, καθώς εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη, ωθώντας τον συνάμα στο να συνεχίσει την ανάγνωση, ούτως ώστε να ξεδιαλύνει την αχλύ του «μυστηρίου».

Έχω την εντύπωση όμως ότι μακρηγόρησα και ότι μάλλον ήρθε η ώρα να μπω στο θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την επερχόμενη κρίσιμη ετήσια γενική συνέλευση της αδελφότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 του Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο αυτής θα διενεργηθεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός για το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ θα υπάρξουν και εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Οι εν λόγω εκλογές θα καθορίσουν την περαιτέρω λειτουργία της Αδελφότητας, αλλά κυρίως (αξίζει να σταθούμε σε αυτό το σημείο) τον τρόπο λειτουργίας αυτής. Μπορεί για μερικούς αυτό να ακούγεται κάπως περίεργο, σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν είναι! Προσωπική μου άποψη είναι (ετοιμαστείτε να με λιθοβολήσετε δημοσίως, να με πείτε αιρετικό και δεν ξέρω εγώ τι άλλο), ότι αν η αδελφότητα συνεχίσει να υφίσταται μόνο και μόνο για να εκδίδει την εφημερίδα και να διοργανώνει αραιά και που μια εκδρομή, καλό θα ήταν να αναστείλει τη λειτουργία της. Αντιλαμβάνομαι τις πάσης φύσεως δυσκολίες μεn , εμμένω στη θέση μου δε!

Μια άλλη σημαντικότητα παράμετρος, στην περίπτωση που υπάρξει νέο Δ.Σ. είναι τα άτομα, τα οποία θα στελεχώνουν αυτό, καθώς αυτά είναι που καθορίζουν και τον τρόπο λειτουργίας. Οι επιλογές δεν είναι πολλές είναι αλήθεια, πλην όμως θα ευχόμουν να συμμετείχαν στο νέο Δ.Σ. νέα άτομα με φρέσκιες ιδέες. Η μη προσέλκυση νέων ατόμων όλα αυτά τα χρόνια συνιστά μια παταγώδη αποτυχία για τους κατά καιρούς συμμετέχοντες στο Δ.Σ. της αδελφότητας (εμού συμπεριλαμβανομένου εννοείται) και ενδεχομένως και την κύρια αιτία για τη διαμορφωθείσα σημερινή κατάσταση.

Στις 8 του Δεκέμβρη η αδελφότητα αλλάζει λοιπόν σελίδα ή περνάει στην ιστορία, κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο πιο ενδιαφέρον, πιο ελκυστικό και πιο ελπιδοφόρο. Εσείς τι θα επιλέγατε, ξέρω ότι είναι ρητορικό το ερώτημα, ποιος είπε όμως ότι τα ρητορικά ερωτήματα δεν πρέπει να τίθενται;

Τι θα επιλέγατε λοιπόν;

  • Τον ξύλινο λόγο και το φτιασιδωμένο καινούργιο, το ξαναζεσταμένο φαγητό, τις πλάγιες μεθοδεύσεις και τις δηθενιές ή μήπως είστε υπέρμαχος του σαφούς, καθαρού και με επιχειρήματα λόγου και των φρέσκιων ιδεών;
  • Θα αρκούσασταν άραγε στη συνέχιση της λειτουργίας της αδελφότητας στη σημερινή της μορφή ή θα προτιμούσατε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης, πιο φρέσκο πιο δυναμικό, πιο καινοτόμο και πιο ρηξικέλευθο;

Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, σταματάω όμως εδώ, ζητώντας συνάμα συγγνώμη για το μακροσκελές του πράγματος, κλείνοντας το κείμενο μου με δύο υστερόγραφα.

Υ.Γ1: Η μαζικότητα της προσέλευσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις όποιες εξελίξεις. Μην λείψει λοιπόν κανείς!

Υ.Γ2: Ελπίζω να μου επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο της γενικής συνέλευσης έστω και ως υποψήφιο μέλος, καθώς ο νυν πρόεδρος της αδελφότητας με έχει διαγράψει από μέλος αυτής (αυτό θέλει να πιστεύει τουλάχιστον). Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!

Ραντεβού λοιπόν….. την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019 στις 10:30 …. όχι στα γουναράδικα, αλλά στην αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» στην οδό Κλεισθένους 15 Αθήνα, 7ος όροφος.

 

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...αφού σβήσει πρώτα το φως 
Του Σταύρου Παπαρούνα
Προσπαθώντας να αντισταθώ στην μανία που έχει καταβάλλει τους πάντες με το Facebook απέφευγα εδώ και αρκετό καιρό να ασχοληθώ με αυτό που από πολλούς ονομάζεται τέταρτη εξουσία, δηλ. με αυτά "τα περίφημα " Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η προσωρινή δραστηριοποίηση μου όμως στα Social Media γίνεται με αφορμή την αποχώρηση ( του κ. Σουλτάνη από το Δ.Σ. της Αδελφότητας που με έκπληξη πληροφορήθηκα . Για τον Λάμπρο που είναι φίλος μου και τον γνωρίζω 40 χρόνια περίπου ( 40 ; ; !!!! βρε πως μεγαλώσαμε…..) θα μπορούσα να αραδιάσω ένα σωρό θετικά χαρακτηριστικά - στοιχεία, σκοπός μου όμως δεν είναι να πλέξω το εγκώμιο του. Στο σύντομο αυτό κείμενο (κι αν πλατειάσω συγχωρήστε με , δεν είναι στις προθέσεις μου) θα ‘θελα απλά και μόνο να αναφερθώ στο γεγονός της ενεργής ενασχόλησης και ανελλιπούς συμμετοχής του σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας αλλά και στην ουσιαστική συμβολή του ( μεταξύ άλλων και με πολλά ενδιαφέροντα άρθρα) στην έκδοση της εφημερίδας «ο Περδικιώτης».
Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές η πραγματικότητα δείχνει πως η Αδελφότητα που στήθηκε με τόσο ενθουσιασμό, προσπάθεια κι αγάπη (ο συγχωρεμένος πατέρας μου ήταν - αν δεν απατώμαι- μεταξύ άλλων από τα ιδρυτικά μέλη) σήμερα δυστυχώς φυλλορροεί. Από τα πραγματικά ενεργά μέλη, που αν δεν κάνω λάθος μετρώνται πια στα δάχτυλα των χεριών , δεν περισσεύει κανείς - πόσο μάλλον άτομα με διάθεση και ικανότητες σαν τον φίλο μου τον Λάμπρο - . Αναμένω λοιπόν ο τωρινός πρόεδρος αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. να πάρουν άμεσα την πρωτοβουλία και λειτουργώντας ενωτικά αλλά και συναινετικά να ρίξουν τις απαραίτητες γέφυρες και να επαναπροσεγγίσουν τον κ. Σουλτάνη λύνοντας τις όποιες πιθανές παρεξηγήσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν .
Στην Αδελφότητα δεν περισσεύει κανένας.
Χτίστε λοιπόν σε όσα μας ενώνουν και ξεπεράστε όσα μας χωρίζουν πριν να είναι αργά. Κι αν δεν θέλετε ή δεν πάρετε άμεσα τις αναγκαίες και απαραίτητες πρωτοβουλίες … Λυπάμαι αλλά ο τελευταίος ας σβήσει το φως….

 

Μετά το καπέλωμα…ήρθαν οι διαστρεβλώσεις των γεγονότων 

Στο τελευταίο φύλλο του Περδικιώτη και δη στη σελίδα 2 κάτω δεξιά, εκεί δηλ. που έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις (ο θεός να τις κάνει τέτοιες) του Δ.Σ. της Αδελφότητας στην παράγραφο 1. αναφέρεται επί λέξει: έγινε δεκτή η παραίτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Λάμπρου Σουλτάνη από την αντιπροεδρία, από το Δ.Σ. (?) …όλα καλά μέχρι εδώ…. και από την Αδελφότητα. Εδώ ξεκινούν οι ανακρίβειες, άλλως η διαστρέλωση των γεγονότων. Τονίζω λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση, ότι ουδέποτε ζήτησα να παραιτηθώ από την Αδελφότητα, άσε που δεν ξέρω αν προβλέπεται και πως στο καλό γίνεται κάτι τέτοιο. Ότι έχει γραφτεί επί αυτού, είναι κατά συνέπεια ψευδές και ανυπόστατο. Ακόμη κι αν υποθέσουμε όμως για την οικονομία της συζήτησης, ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό δεν θα συνέτρεχε λόγος για κάτι τέτοιο. Είπαμε όμως όλα αυτά είναι θεωρητικά.!

Κατόπιν τούτου καλώ τον πρόεδρο, αλλά και τα μέλη της Αδελφότητας να εμφανισθούν και να πάρουν θέση επί του θέματος, διαψεύδοντάς με ….αν μπορούν! Αν δεν μπορούν, που είναι και το πιθανότερο, τους καλώ να επανορθώσουν.

Αρκετά πια με το κρυφτούλι, τη σιωπή και τις δήθεν συμφιλιωτικές προθέσεις! Απαντήσεις εδώ και τώρα κύριοι, αλλιώς....επιφυλάσσομαι!

Υ.Γ1: Αυτό είναι απλά το «ορεκτικό».

Υ.Γ2: Στην παράγραφο 2 του ιδίου θέματος αναφέρεται, ότι εγκρίθηκε η ύλη προς δημοσίευση στην εφημερίδα ο «Περδικιώτης» Ερώτηση: από ποιους εγκρίθηκε; Η ύλη έλαβε άραγε γνώση;

Υ.Γ.3: Δεν φτάνει που με αδειάσατε τόσο άκομψα, τώρα που μου προσάπτετε και πράγματα, τα οποία ουδέποτε είπα; Όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους, κι΄ εσείς τα υπερβήκατε κύριοι!

 

«Εκκωφαντική σιωπή»

Μάλλον περιμένω μάταια από κάποια ενεργά και λαλίστατα κατά τα άλλα άτομα (μεταξύ αυτών και κάποιοι φίλοι μου) να πάρουν θέση επί των όσων έχουν διαδραματισθεί το τελευταίο διάστημα στην Αδελφότητα και όχι να αρκούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ένα «ξερό» μου αρέσει στις κατά καιρούς αναρτήσεις μου, που αφορούν στο σχετικό θέμα. Με μπερδεύετε κύριοι, καθώς δεν ξέρω αν σας αρέσει η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, το περιεχόμενο του κειμένου ή και τα δυο. Αδυνατώ να κατανοήσω (αλλά αυτό είναι μάλλον δικό μου πρόβλημα) γιατί είναι άραγε κακό να γράψει κανείς δυο αράδες, όχι απαραίτητα υπερασπιστικές αν δεν συμφωνεί με τα γραφόμενα, αλλά να γράψει, να πάρει θέση, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια υγιής αντιπαράθεση και ένας γόνιμος διάλογος επί του θέματος; Η αποχή μόνο λήψη θέσης δεν συνιστά, ιδίως από τα προαναφερθέντα άτομα, εκτός πια και αν δεν τους ενδιαφέρει το θέμα Αδελφότητα, οπότε η όποια συζήτηση τελειώνει εδώ! 

Οι ανακρίβειες, οι διαστρεβλώσεις ο «άφαντος» πρόεδρος και η «μπάλα στην εξέδρα»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα ήθελα να θίξω -προς το παρόν μέσω του παρόντος, για το μέλλον επιφυλάσσομαι-κάτι το οποίο είχα επισημάνει και πριν λίγο καιρό μέσω μιας ανάρτησής μου, το οποίο παρά τη σοβαρότητα του πράγματος δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Ο λόγος για μια ανακρίβεια και διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατ΄επέκταση, η οποία δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Πιο συγκεκριμένα: ουδέποτε ζήτησα να παραιτηθώ από μέλος της Αδελφότητας, από το Δ.Σ. αυτής ναι, από αντιπρόεδρος αυτής ναι, από μέλος αυτής κατηγορηματικά ΟΧΙ, εξάλλου δεν ξέρω αν προβλέπεται κάτι τέτοιο και πως στην ευχή γίνεται. Οτιδήποτε άλλο δει το φως της δημοσιότητας θα είναι ψευδές, όπως ψευδές και ανυπόστατο είναι και το σχετικό σκέλος της ανάρτησης στο f/b στην ομάδα: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΩΝ. Η 6η Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. δεν απέχει πολύ και εκεί θα ακουστούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ελπίζω να μας κάνει την τιμή να παραστεί ο άφαντος πρόεδρος και να τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος και όχι μόνο και να μην «πετάξει για ακόμη μια φορά τη μπάλα στην εξέδρα» Ένα είναι σίγουρο πάντως: σε αυτή τη συνέλευση αποκλείεται να πλήξουμε.

Υ.Γ1: Εκκωφαντική σιωπή κατά τα άλλα!

Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη 

Θα ευχόμουν να είχα ξεκινήσει με κάποιον άλλο τίτλο, έχω όμως δυστυχώς την αίσθηση, ότι αυτός περιγράφει επακριβώς αυτό που ακολουθεί πιο κάτω. Βασικά θα ευχόμουν να μην είχε χρειαστεί να γράψω το πιο κάτω κείμενο. Τα πράγματα δεν μας έρχονται όμως πάντα όπως τα θέλουμε, οπότε πάμε στο προκείμενο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η αδελφότητα αποτελείται από ένα βραχύβιο Δ.Σ., η θητεία του οποίου εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος αυτού του Δ.Σ, κύριος Νίκος Πάμπολλας, παρότι έδειξε από την αρχή της ανάληψης της θητείας του ζέση και διάθεση να βοηθήσει, δεν απέφυγε στην πορεία κάποια λάθη, τα οποία και μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Τα λάθη αυτά δεν αφορούν τόσο στην γένει λειτουργία της αδελφότητας, παρά σε αυτήν της εφημερίδας. Και αν το πρώτο του λάθος με την "επιβολή" της δημοσίευσης του δικού του κύριου άρθρου [προηγούμενο φύλλο] χωρίς να ρωτήσει κανέναν και κυρίως τον υποφαινόμενο, ο οποίος και ασχολείται εδώ και χρόνια [μαζί με τον Κ. Κώστα Γαβριήλ μέχρι πρόσφατα] με τα της εφημερίδας μπορεί να αποδοθεί καλή τη πίστη σε άγνοια, αυτό για την παραίνεση για τη μη δημοσίευση δικού μου άρθρου [το οποίο δημοσιεύθηκε εντέλει στο τελευταίο φύλλο στην ενότητα «με τα μάτια της σύνταξης», κατόπιν δικής μου επιμονής] πώς μπορεί να ερμηνευτεί άραγε; Αν νομίζετε ότι το όλο θέμα τελειώνει εδώ, γελιέστε, καθώς υπάρχει και το [αδημοσίευτο ακόμη] φύλλο, το οποίο επιμελήθηκε επίσης ο κύριος Πάμπολλας, εν αγνοία μου εννοείται. Εγώ απλά έλαβα κάποια στιγμή ένα προσχέδιο από την υπεύθυνη σελιδοποίησης για μια εφημερίδα, την οποία είχε στήσει εξ΄ολοκλήρου ο κύριος Πάμπολλας, με το εξής ερώτημα από αυτήν: εσύ δεν ασχολείσαι με την εφημερίδα; Εύλογο το ερώτημα της το δίχως άλλο, καθώς η εφημερίδα δεν περιείχε ούτε μία δική μου λέξη, επειδή κάποιοι αποφάσισαν έτσι. Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι στα μέσα Σεπτέμβρη είχα μια επικοινωνία με τον κύριο Πάμπολλα στην οποία και του είπα, ότι ετοιμάζω το κύριο άρθρο της εφημερίδας και η απάντηση ήταν: έχουμε καιρό ακόμη. Κι΄ εγώ το ετοίμαζα και το ετοίμαζα, χωρίς να γνωρίζω, ότι δεν θα δημοσιευθεί ποτέ, επειδή έτσι αποφάσισε ο πρόεδρος της αδελφότητας. Το υλικό προς την τυπογράφο εστάλη χωρίς πρότερη δική μου ενημέρωση και φυσικά χωρίς τίποτε δικό μου μέσα. Εγώ απλά έλαβα κάποια στιγμή μια εφημερίδα με κάποια κενά, καθότι ανολοκλήρωτη ακόμη. Αν αυτό δεν λέγεται καπέλωμα και άδειασμα τότε πως; Αν ο κύριος Πάμπολλας ήθελε να έχει την πλήρη επιμέλεια της εφημερίδας, όφειλε να με ενημερώσει, καθώς έτσι δεν θα φτάναμε ποτέ έως εδώ. Κατόπιν τούτου θεωρώ ότι δεν έχω θέση σε αυτό το Δ.Σ, όχι φυσικά επειδή κουράστηκα ή βαρέθηκα, τουναντίον μάλιστα, αλλά για όλα όσα προανέφερα πιο πάνω. Κατά τα κοινώς λεγόμενα εξωθήθηκα σε παραίτηση λόγω της αδιάλλακτης στάσης του κύριου Πάμπολλα, ο οποίος επέμενε να λέει, ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτά, τα οποία του προσάπτω. Τα ελληνικά μου θεωρώ , ότι είναι αρκετά καλά, οπότε αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία. Ο νοών νοείτω! 

Αν ο κύριος Πάμπολλας ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, το πέτυχε.

Αν πάλι ήθελε να έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση της εφημερίδας «Ο Περδικιώτης», για να γράφει και να «προβάλλεται» μέσω αυτής και ίσως για να ικανοποιεί την όποια «ματαιοδοξία» του και αυτό το πέτυχε, μόνο που για να συμβεί το τελευταίο, έπρεπε κάποιος να του «αδειάσει» τη γωνιά και αυτός ήμουν εγώ, καθώς δεν ανέχομαι ούτε να με καπελώνουν, πολλώ δε μάλλον να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου.

Αυτά ως μια πρώτη προσέγγιση, προς εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων. Θα ακολουθήσουν και άλλα εν ευθέτω χρόνω!

 

Το Perdikanews ... πήγε Ζάππειο για την έκθεση "Κερνάμε Ήπειρο".

 

Διαβάστε την τελευταία [πρόσφατη] έκδοση του "Περδικιώτη", αφού κατευθυνθείτε πρώτα στη σχετική ενότητα αριστερά.

Το χαλασμένο GPS, η σκοπιμότητα και η διαφήμιση
MARBELLA ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τις προάλλες «σκόνταψα» σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και άξια αναφοράς είδηση. Ο λόγος γα το ξενοδοχείο MarΒella Elix, το οποίο είναι το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο του ομίλου MarΒella Collection, που υπόσχεται να ανεβάσει τον πήχη της φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή των Συβότων, αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιούνιο του 2020 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Πέρδικα. Μπερδευτήκατε έτσι; Το ίδιο και εγώ είναι η αλήθεια. Ο λόγος γίνεται φυσικά για το πρώην Regina Mare. Αυτό με την ευρύτερη περιοχή των Συβότων δεν το καταλαβαίνω και τόσο, φαντάζομαι όμως ότι έχει να κάνει με το marketing, γιατί εδώ που τα λέμε τα Σύβοτα τα ξέρουν όλοι, καθότι brand name στην περιοχή μαζί με την Πάργα φυσικά, ενώ την Πέρδικα; Χαλασμένο GPS, σκοπιμότητα, έλλειψη ενημέρωσης από τον συντάκτη ή απλά διαφημιστικό κόλπο; Πάλι καλά που αναφέρει, ότι βρίσκεται κοντά στο χωριό Πέρδικα, μην τα θέλουμε καια όλα δικά μας! Ρίξτε μια ματιά στο link για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Αξίζει τον κόπο!

Υ.Γ.: Εκ παραδρομής και βιασύνης κυρίως ξέχασα να αναφέρω, ότι στο εν λόγω άρθρο «σκόνταψα» κατόπιν υπόδειξης- παραίνεσης του καλού φίλου και παλιού μέλους του Δ.Σ της Αδελφότητας Βασίλη Καρτέρη. Εγώ απλά το διαμόρφωσα και το επιμελήθηκα πριν την ανάρτηση του.

Έτσι, για να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω Καίσαρι!

 

O «αόρατος» Δήμαρχος, η γυναίκα του Καίσαρα, οι «πρόθυμοι» υποστηρικτές και οι άβουλοι χειροκροτητές

Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα μεταξύ του πιο πάνω τίτλου και αυτού όπως «Το χρονικό ενός μη εκφωνηθέντος λόγου», πριν καταλήξω στον ανωτέρω. Το κείμενο που ακολουθεί είναι σε κάθε περίπτωση το χρονικό ενός λόγου που δεν εκφωνήθηκε ποτέ.

Κυρίες και κύριοι

Αξιότιμοι επισκέπτες

Συγχωρέστε μου το αυθόρμητο της πράξης, ήταν όμως ο μοναδικός τρόπος για να ειπωθούν κάποια πράγματα, να υπάρξει μια τοποθέτηση ή ένας αντίλογος, όχι απλά για τον αντίλογο, σχετικά με όσα ακούστηκαν για ακόμη μια φορά τούτη την ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, σε αυτόν εδώ τον χώρο από σχεδόν τα ίδια πρόσωπα. Δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι δημόσια, μα ούτε και οι λόγοι υπήρξαν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Θα είμαι λοιπόν όσο πιο περιεκτικός γίνεται πριν σας αφήσω να απολαύσετε τα νοστιμότατα σουβλάκια και να αφεθείτε στους ήχους της μουσικής. Άκουσα προσεκτικά τις αναφορές των ομιλητών και έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

Ο κύριος Δήμαρχος με περίσσια δόση ειλικρίνειας και αυτοκριτικής παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά ότι δεν έκανε όσα θα όφειλε, δεσμεύτηκε όμως να το κάνει στο εγγύς μέλλον (sic). Δεν είπε φυσικά λέξη για τους άθλιους δρόμους, τη λειψυδρία εν μέσω τουριστικής περιόδου και τις υψηλές τιμές χρέωσης του H2Ο.Ούτε πήρε το αυτί μου κάτι για την μη λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου, τη μη δρομολόγηση του λεωφορείου για τις παραλίες, την άθλια εικόνα δύο συγκεκριμένων παραλιών γεμάτες με ομπρέλες, (όλοι ξέρουν σε ποιες αναφέρομαι), τις οποίες εξ΄όσων γνωρίζω μισθώνει ο Δήμος και κατά συνέπεια οφείλει να εποπτεύει τη νομότυπη λειτουργία τους. Μήπως τελικά έφταιγε η ζέστη και κάποιες μπύρες που είχα καταναλώσει πριν κι΄εγώ άκουσα τελικά άλλα αντ΄ άλλων; Αν είναι έτσι, ας με επαναφέρει κάποιος στην τάξη!

…………………….η συνέχεια ποοσεχώς 

 

Καλοκαιρινή ραστώνη

Ένας γέρικος και ισχνός σκύλος, σέρνοντας μετά βίας τα κοκαλιάρικα πόδια του, ήρθε και κούρνιασε στα δικά μου, αδιαφορώντας για την παρουσία της γάτας, με την οποία δεν θα είχε ούτως ή άλλως καμία τύχη σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση. Η γάτα από τη μεριά της ροκάνιζε μετά βουλιμίας τα κόκαλα των ψαριών, απομεινάρια του μεζέ, τον οποίο εγώ της είχα πετάξει προ ολίγου, αδιαφορώντας επίσης για την παρουσία του σκύλου. Ενός μεζέ, τον οποίο εγώ ούτως ή άλλως δεν χρειαζόμουν, καθώς το σκηνικό που απλώνονταν μπροστά μου, καθιστούσε κάθε ανάγκη για «τροφή» περιττή. Η πανδαισία χρωμάτων και ήχων παρέλυε αισθήσεις και πνεύμα, επιφέροντας μια εσωτερική γαλήνη, την οποία αναζητούσα εδώ και καιρό. Αν έλειπαν και οι φωνές των λουόμενων θα μιλούσαμε για το τέλειο σκηνικό. Στο τέλος της ημέρας όμως δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα κι΄εγώ είχα ήδη περισσότερα από όσα αναζητούσα. Μικρή πρόγευση της αλλαγής διάθεσης που μπορούν να επιφέρουν οι διακοπές, όταν το μυαλό είναι «καθαρό» και οι αισθήσεις σε εγρήγορση.

"Βελούδινες αποδράσεις" στην Πέρδικα 

Νέο Δ.Σ στην Αδελφότητα Περδικιωτών 

Συγκρότηση Δ.Σ. σε Σώμα

Πρόεδρος:  Νικόλαος Πάμπολλας

Αντιπρόεδρος: Λάμπρος Σουλτάνης

Γραμματέας: Αγγελική Πάμπολλα

Ταμίας:  Νικόλαος Πάμπολλας

Μέλη:

- Φιλιώ Κουλούρη-Καρατόλιου

- Γεώργιος Καρατόλιος

- Δημήτριος Φράγκος

- Ευάγγελος Φράγκος

Εκπρόσωποι στην Πανηπειρωτική

Κωνσταντίνος Γαβριήλ

Νικόλαος Πάμπολλας

Κωνσταντίνος Γιαννακός

Εξελεγκτική Επιτροπή

Αρχοντούλα Γαβριήλ

Βασίλειος Καρτέρης

Γεώργιος Ευαγγέλου

Επίσκεψη του Μάριου Κάτση στα έργα κατασκευής του λιμένα Ηγουμενίτσας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης την Πέμπτη 06/06/19, στα έργα κατασκευής της Γ΄ φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας, όπου είχε συνάντηση με τους υπεύθυνους μηχανικούς  και τους εργαζομένους του εργοταξίου. Ο βουλευτής αφού είδε από κοντά και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, δήλωσε σχετικά:

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στα έργα της Γ΄ φάσης του λιμανιού της πόλης μας. Το 2015 όταν αναλάβαμε το έργο βρισκόταν κυριολεκτικά στον αέρα, με σοβαρότατο κίνδυνο να απενταχθεί. Με πολλή δουλειά καταφέραμε να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε σήμερα το έργο να βρίσκεται κατασκευαστικά 8-9 μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, που ορίζει ως έτος παράδοσης το 2021. Η αναπτυξιακή σημασία του εμπορευματικού λιμανιού ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Νομού μας, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας λιμάνι για την χώρα. Εμείς, με πολλή και συστηματική δουλειά είμαστε ικανοποιημένοι που θέσαμε τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία η οποία πρέπει να συνεχιστεί. 

Διήμερα της φυγής στην ελληνική…West Coast

Το εν λόγω οδοιπορικό- γιατί περί τέτοιου πρόκειται- μπορεί να έχει γραφτεί πριν κάποια χρόνια, είναι όμως τρόπον τινά επίκαιρο, με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως, τις οποίες και θα ανακαλύψουν εύκολα όσοι γνωρίζουν.

Σκέφτεσαι να φύγεις να πας…αλλού φέτος. Αλλά που; Μπήκε η άνοιξη άρχισες να σκέφτεσαι ήδη το πρώτο ανοιξιάτικο ΣΚ εκτός πόλης και οι φίλοι σε ξεσηκώνουν για μία από τα ίδια: πολύβουα κυκλαδονήσια με greek salad, service της πλάκας, «μπόμπες» και στριμωξίδι στα club. Η εναλλακτική είναι να φας (για άλλη μια φορά) την κίνηση πηγαίνοντας Χαλκιδική. Μήπως να πας στην υπέροχη Δυτική Ακτή της Ελλάδας που βλέπει Ιόνιο; Εμείς το κάναμε και μάλιστα όχι αραχτοί με ένα ποτό στο χέρι και το πιρούνι στο άλλο.

Πρώτος «μεγάλος» σταθμός η Πάργα, αλλά ενδιάμεσα είχα να ανακαλύψω την Αγία Παρασκευή και το Καμίνι «μιλημένος» από πριν από το φίλο και συνάδελφο Λάμπρο Σουλτάνη που είναι από την περιοχή. Πράγματι, βγήκα από το δρόμο, κατέβηκα από το στενό δρόμο και σε τρία λεπτά ήμουν μπροστά σε έναν μικρό κολπίσκο. Κομμάτι του είναι «οργανωμένο», με ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ. αλλά έχει χώρο και για όσους θέλουν να απλώσουν απλά την πετσέτα τους. Δίπλα υπάρχουν και κάποια δωμάτια για να μείνετε και το βράδυ αν θέλετε. Η συνέχεια εξίσου συναρπαστική για τους λάτρεις των μικρών ορμίσκων: Καραβοστάσι, Σαρακήνικο και …αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Απλά περιμένει να το συμπληρώσεις ανακαλύπτοντας μόνος σου τις παραλίες σε κάθε βουτιά.

Σημείο αναφοράς στην περιοχή και το χωριό Πέρδικα, με την ωραία θέα, τα μαγαζιά για φαγητό, ανεφοδιασμό (για τους κατασκηνωτές) και δωμάτια για ύπνο. Εδώ αξίζει να συμπληρώσουμε ότι σε όλη τη διαδρομή είδαμε ιδανικές τοποθεσίες για κατασκήνωση ενώ υπήρχαν και πολλά οργανωμένα κάμπινγκ σε εξίσου καλά σημεία.

 

Από την Πάργα έως την Πρέβεζα

Φθάνοντας στην Πάργα, καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ότι πιο οργανωμένο τουριστικά διαθέτει η περιοχή. Καλή περίοδος φυσικά για να την ανακαλύψεις, καθώς τα στίφη των τουριστών ακόμη αργούν και η γραφικότητά της ενισχύεται από αυτό και μόνο το δεδομένο. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στο λιμανάκι, μια βουτιά στο απέναντι νησάκι, ένα ούζο με τα σχετικά στα τραπέζια στην ακροθαλασσιά. Επιπλέον, το σκηνικό αυτής της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης, ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες αλλά και ως αφετηρία για βαρκάδες στα πέριξ…

Μετά την Πάργα προτίμησα να μη βγω στο βασικό δρόμο που πάει για Πρέβεζα. Συνέχισα παραλιακά και αποζημιώθηκα γι αυτό. Ωραίες στροφούλες, όχι πολύ γρήγορες αλλά μπορείς να παίξεις ευχάριστα με τη μοτοσικλέτα σου, κάτι που βρίσκεις και στην υπόλοιπη διαδρομή. Βέβαια έχεις και άλλες επιλογές: μπορείς να πας προς τις Πηγές Αχέροντα ή να κατηφορίσεις για να δεις το δέλτα του ίδιου ποταμού. Εάν απλά θέλεις να συνεχίσεις τη βόλτα σου, θα βρεις κι άλλες αξιόλογες παραλίες, όπως την Αγία Κυριακή ενώ φθάνοντας προς την Πρέβεζα, θα περάσεις μέσα από το μυρωδάτο πευκόδασος της Λούτσας με την ομώνυμη παραλία.

 

Σύνταξη- επιμέλεια Σταύρος Μαδεμτζής- Λάμπρος Σουλτάνης

Φωτό: Λάμπρος Σουλτάνης

ΣΕ ΑΘΗΝΑΙΟ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ
Αθηναίος, τουρίστας συχνός στην Πέρδικα, θα εκμεταλλευτεί το Δημοτικό Αναψυκτήριο στο Καραβοστάσι για τα επόμενα 6 χρόνια με δυνατότητα παράτασης της μίσθωσης για ακόμα 2 χρόνια. Το μίσθωμα που θα καταβάλλει είναι €12.500/έτος.

Στη δημοπρασία που έγινε σήμερα στα γραφεία του Δήμου Ηγουμενίτσας μετείχαν ακόμα δύο Περδικιώτες, η Κλειώ Κατσιμάνη και ο Νικόλαος Μπέτσης.

Κείμενο: Θανάσης Βενέτης 

 

ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΩΝ

Οι Αλεξίου Σπύρος, Βενέτης Θανάσης, Καραδήμα Ελένη, Παππά Καστανιά, και Σωτηρίου (Καρίμαλη) Ειρήνη ήταν οι έξι που αποδέχτηκαν την πρόταση που τους έγινε από τους παρευρισκόμενους στη σημερινή, 4η κατά σειρά, συγκέντρωση κατοίκων του χωριού για τις εκλογές για το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας. Υπήρξαν και άλλες προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές από τους προτεινόμενους λόγω φόρτου εργασίας.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ με κινήσεις στο προσκήνιο και με δημοκρατικές διαδικασίες, μακριά από κόμματα και προσωπικές φιλοδοξίες.
Την Παρακευή, 1η Μαρτίου στις 7μ.μ., πάντα στο Συνεδριακό κέντρο, η επόμενη συνάντηση με θέμα τη διακήρυξη του συνδυασμού και την ανάδειξη του/της επικεφαλής του συνδυασμού καθώς και το όνομά του. Υπάρχει περιθώριο να προστεθούν δύο ακόμα υποψήφιοι (χωρίς να είναι απαραίτητο)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στη σημερινή συγκέντρωση αφήσαμε ανοικτό το ενδεχόμενο ο συνδυασμός να κατέβει χωρίς επικεφαλής στην περίπτωση που ο νέος νόμος προέβλεπε ότι επικεφαλής ορίζεται αυτόματα μετά τις εκλογές αυτός που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Κάτι τέτοιο όπως δεν ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 18Α (παράγραφος 4) που προστίθεται στο νόμο 3852/2010 όπως προβλέπει το άρθρο 16 του "Κλεισθένη"

Οι παγ(ι)ώμενες αντιλήψεις, το στρεβλό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης , ο γέρικος σκύλος και τα κόλπα

Αν αναρωτιέστε πως συνδέονται όλα τα παραπάνω και κυρίως ο γέρικος σκύλος, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι με έπιασε και αποφάσισα να ασχοληθώ χειμωνιάτικα με τον τουρισμό. Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ ξέρω, από την άλλη όμως αν είναι να γραφτεί κάτι για τον τουρισμό, αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μέσω καλοκαιριού, παρά μόνο τώρα. Αίφνης ξεκαθάρισαν όλα στο κεφάλι μου, μένει μόνο να μετατρέψω σε προτάσεις τις εικόνες και τις σκέψεις που τριβελίζουν το μυαλό μου. Όχι όλες βεβαίως, γιατί αν συμβεί αυτό θα κατηγορηθώ ξανά για τον καταγγελτικό μου λόγο, χωρίς να ληφθεί υπ΄όψιν η παρρησία της γνώμης μου. Ας βάλουμε τα πράγματα όμως στη σωστή τους διάσταση, ξεκινώντας από τον τουρισμό στην Πέρδικα, μιας και αυτό είναι το θέμα μας: Η Πέρδικα ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού Θεσπρωτίας γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία «τουριστική ανάπτυξη», με τον τουρισμό να αποτελεί μετά την παραγωγή λαδιού τη δεύτερη τη τάξει πηγή εσόδων για την περιοχή. Πως φτάσαμε όμως έως εδώ, τι έγινε, τι θα μπορούσε να αποφευχθεί και τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει; Μια αναδρομή στο χρόνο αποδεικνύεται πάντα χρήσιμος οδηγός για το μέλλον. Για να δούμε λοιπόν: στις αρχές της δεκαετίας του 90 κάποιοι διέβλεψαν πιθανά οφέλη από τον τουρισμό στο χωριό μας και αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με αυτόν. Καλό αυτό! Επειδή όμως ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την εμπειρία διέθεταν, αλλά ούτε και φρόντισαν να ενημερωθούν, επένδυσαν σε ένα σαθρό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, ήτοι σε αυτό του μαζικού τουρισμού. Την εύκολη λύση δηλαδή! Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά: ενοικιαζόμενα, ξενοδοχειακές μονάδες, greek souvlaki and salad, ξαπλώστρες, ομπρέλες και λοιπά συμπαρομαρτούντα. Το τουριστικό μοντέλο το οποίο υιοθετήθηκε στερούνταν βάσης και τεχνογνωσίας, καθώς όλα έγιναν στο πόδι με γνώμονα το κέρδος, χωρίς σχεδιασμό, οργάνωση, σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, και συχνά- πυκνά με πολεοδομικές – και όχι μόνο- παραβάσεις, αλλά προπάντων χωρίς όραμα. Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει! Από τότε μέχρι και σήμερα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς το μοντέλο που ακολουθείται είναι αυτό του άχρωμου μαζικού τουρισμού με όλες τις παθογένειες που αυτό επισύρει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες είναι σαφώς υποδεέστερες του παρεχόμενου προϊόντος και σε ίδια περίπου επίπεδα με αντίστοιχες υπηρεσίες της προηγούμενης δεκαετίας, όχι όμως και οι τιμές. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα όμως! Αν στεκόμασταν όμως σε αυτές θα ήταν σαν να βλέπαμε το δέντρο και να χάναμε το δάσος. Το επιχείρημα της μικρής τουριστικής σεζόν το οποίο θα επικαλείτο κάποιος «επαγγελματίας» είναι έωλο και εντάσσεται στη λογική της «αρπαχτής», καθώς εδώ κυριαρχεί η λογική της απληστίας, του εύκολου και χωρίς πολύ κόπο κέρδους και της έλλειψης σεβασμούς προς τον επισκέπτη. Όπως μάθει κανείς δηλαδή! Επειδή δεν μπορούμε όμως να κλαίμε πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα μήπως ήρθε η ώρα να προτείνουμε κάποιες λύσεις; Μία εξ΄ αυτών θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, άλλη μία ο εναλλακτικός τουρισμός (πως είπατε;) η συνεχής γνώση και ενημέρωση, ο έλεγχος, η στελέχωση με καταρτισμένα άτομα, ο σεβασμός στο προϊόν και στον αποδέκτη αυτού κατ΄επέκταση. Ξέρω ότι αναφέρομαι σε ένα άλλο μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης… πλην όμως!

Και για το τέλος μερικά ρητορικά κατ΄εμέ ερωτήματα:

Θέλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση αυτό το άχρωμο τουριστικό μοντέλο ή επιθυμούμε να το αλλάξουμε, σε ένα βαθμό έστω; Ο συνήγορος του διαβόλου θα αντέτασσε το επιχείρημα της μαζικότητας και της εισροής κερδών με την υιοθέτηση του μαζικού τουρισμού και όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Εγώ από η δική μου πλευρά θα αντέτασσα την απώλεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την έλλειψη πρωτοτυπίας και πολλά ακόμη για τα οποία και θα τοποθετηθώ στο επόμενο φύλλο, καθότι το θέμα χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Προς στιγμή νόμισα ότι θα ξεχάσω το γέρικο σκύλο, τα κόλπα και τη σχέση του με το θέμα. Προς στιγμή όμως!

Εντάξει, εδώ δεν αναφερόμαστε σε κόλπα (συνήθειες) με τη στενή έννοια του όρου αλλά στην πεπατημένη, σε παγιωμένες (παγωμένες) αντιλήψεις χρόνων, στον τρόπο που έχει στηθεί, δομηθεί λειτουργεί και θα συνεχίσει (?) να λειτουργεί ένα πράγμα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τουρισμό -με ή χωρίς εισαγωγικά- αν δεν δεχθούμε να κάνουμε δυο- τρία βασικά πράγματα.

Θέλουμε; Είμαστε έτοιμοι να «αποχωριστούμε» την κοντόφθαλμη λογική, το «εφήμερο» κέρδος, τον καιροσκοπισμό και τον ωχαδερφισμό, προς χάριν ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης ή μήπως θα αρκεστούμε στα παλιά κόλπα μιας και: you can't teach an old dog new tricks.- ήτοι δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκύλο νέα κόλπα, άλλως που να ξεβολεύεσαι τώρα, αφού η «δουλειά» γίνεται κι έτσι;

Υ.Γ: Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι «επαγγελματίες» του χωριού δήλωσαν αρκετά ευχαριστημένοι με την προσέλευση των τουριστών, το ίδιο προσδοκούν φαντάζομαι και για φέτος. Αυτό ως τροφή για σκέψη για τα ανωτέρω!

Υ.Γ.1: Υπάρχουν εκατομμύρια μύγες που τρώνε σκατά, αυτό δεν καθιστά τα σκατά νόστιμα όμως!

Επιμέλεια- σύνταξη- φωτό: Λ. Σουλτάνης

 

Καραβοστάσι, Αύγουστος 2018...μετά τη βροχή 

Όλα τα ... πήρε το καλοκαίρι 

Η Πέρδικα σε προ(σ)καλεί να την ανακαλύψεις! 

Διήμερα της φυγής στην ελληνική…West Coast

Tου τέως συναδέλφου και φίλου Σταύρου Μαδεμτζή

Το εν λόγω οδοιπορικό- γιατί περί τέτοιου πρόκειται- μπορεί να έχει γραφτεί πριν κάποια χρόνια, είναι όμως τρόπον τινά επίκαιρο, με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως, τις οποίες και θα ανακαλύψουν εύκολα όσοι γνωρίζουν.

Σκέφτεσαι να φύγεις να πας…αλλού φέτος. Αλλά που; Μπήκε  το καλοκαίρι, άρχισες να σκέφτεσαι ήδη το πρώτο καλοκαιρινό ΣΚ εκτός πόλης και οι φίλοι σε ξεσηκώνουν για μία από τα ίδια: πολύβουα κυκλαδονήσια με greek salad service της πλάκας, «μπόμπες» και στριμωξίδι στα club. Η εναλλακτική είναι να φας (για άλλη μια φορά) την κίνηση πηγαίνοντας Χαλκιδική. Μήπως να πας στην υπέροχη Δυτική Ακτή της Ελλάδας που βλέπει Ιόνιο; Εμείς το κάναμε και μάλιστα όχι αραχτοί με ένα ποτό στο χέρι και το πιρούνι στο άλλο.

Πρώτος «μεγάλος» σταθμός η Πάργα, αλλά ενδιάμεσα είχα να ανακαλύψω την Αγία Παρασκευή, το Καμίνι και το απίθανο ουζερί στην παραλία του, «μιλημένος» από πριν από το φίλο και συνάδελφο Λάμπρο Σουλτάνη που είναι από την περιοχή. Πράγματι, βγήκα από το δρόμο, κατέβηκα από το στενό δρόμο και σε τρία λεπτά ήμουν μπροστά σε έναν μικρό κολπίσκο. Κομμάτι του είναι «οργανωμένο», με ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ. αλλά έχει χώρο και για όσους θέλουν να απλώσουν απλά την πετσέτα τους. Δίπλα υπάρχουν και κάποια δωμάτια για να μείνετε και το βράδυ αν θέλετε. Η συνέχεια εξίσου συναρπαστική για τους λάτρεις των μικρών ορμίσκων: Καραβοστάσι, Σαρακήνικο και …αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Απλά περιμένει να το συμπληρώσεις ανακαλύπτοντας μόνος σου τις παραλίες σε κάθε βουτιά.

Σημείο αναφοράς στην περιοχή και το χωριό Πέρδικα, με την ωραία θέα, τα μαγαζιά για φαγητό, ανεφοδιασμό (για τους κατασκηνωτές) και δωμάτια για ύπνο. Εδώ αξίζει να συμπληρώσουμε ότι σε όλη τη διαδρομή είδαμε ιδανικές τοποθεσίες για κατασκήνωση ενώ υπήρχαν και πολλά οργανωμένα κάμπινγκ σε εξίσου καλά σημεία.

Από την Πάργα έως την Πρέβεζα

Φθάνοντας στην Πάργα, καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ότι πιο οργανωμένο τουριστικά διαθέτει η περιοχή. Καλή περίοδος φυσικά για να την ανακαλύψεις, καθώς τα στίφη των τουριστών ακόμη αργούν και η γραφικότητά της ενισχύεται από αυτό και μόνο το δεδομένο. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στο λιμανάκι, μια βουτιά στο απέναντι νησάκι, ένα ούζο με τα σχετικά στα τραπέζια στην ακροθαλασσιά. Επιπλέον, το σκηνικό αυτής της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης, ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες αλλά και ως αφετηρία για βαρκάδες στα πέριξ…

Μετά την Πάργα προτίμησα να μη βγω στο βασικό δρόμο που πάει για Πρέβεζα. Συνέχισα παραλιακά και αποζημιώθηκα γι αυτό. Ωραίες στροφούλες, όχι πολύ γρήγορες αλλά μπορείς να παίξεις ευχάριστα με τη μοτοσικλέτα σου, κάτι που βρίσκεις και στην υπόλοιπη διαδρομή. Βέβαια έχεις και άλλες επιλογές: μπορείς να πας προς τις Πηγές Αχέροντα ή να κατηφορίσεις για να δεις το δέλτα του ίδιου ποταμού. Εάν απλά θέλεις να συνεχίσεις τη βόλτα σου, θα βρεις κι άλλες αξιόλογες παραλίες, όπως την Αγία Κυριακή ενώ φθάνοντας προς την Πρέβεζα, θα περάσεις μέσα από το μυρωδάτο πευκόδασος της Λούτσας με την ομώνυμη παραλία.

Για την απόδοση: Λ. Σουλτάνης

Καθ΄οδόν για τη χειμωνιάτικη Πέρδικα με το ουράνιο τόξο για "συντροφιά ! 

Βουτιά στο γαλαζοπράσινο όνειρο…

…ήτοι στις παραλίες της Πέρδικας . Είτε πρόκειται για αβαθείς με ψιλή άμμο και κατάλληλες για οικογένειες, είτε για βαθιές και «άγριες», τούτος ο τόπος διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιήγηση μας σε αυτές:

Αγ. Παρασκευή:

Η χοντρή άμμος και τα βότσαλα εναλλάσσονται σε αυτή τη μικρή παραλία με τα καθαρά και ελαφρώς βαθιά νερά. Σήμα κατατεθέν της αποτελεί βεβαίως το νησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο οποίο και μπορεί να φτάσει κανείς κολυμπώντας, αν καταφέρει βεβαίως να διασχίσει πρώτα τα στίφη των λουομένων. Άναρχα και υπέρμετρα δομημένη παραλία.

Αρίλλας:

Ρηχή και με ψιλή άμμο παραλία, κατάλληλη για οικογένειες και μικρά παιδιά. Διαθέτει και προβλήτα για ελλιμενισμό μικρών σκαφών.

Καραβοστάσι:

Η υπέροχη αμμουδιά με το ψιλό χαλίκι και το μεγάλο πλάτος της, σε συνδυασμό με το μικρό ρέμα το οποίο εισχωρεί στην παραλία αιχμαλωτίζουν" βλέμμα και αισθήσεις. Δεν ενδείκνυται για αρχάριους, καθότι βαθειά.

Σταυρολιμένας:

Κρυμμένη (ευτυχώς) ανάμεσα τις παραλίες Καραβοστάσι και Αρίλλα. Ο λόγος για μια μικρή και ήσυχη παραλία με καθαρά τιρκουάζ νερά, άσπρα βότσαλα και εκπληκτικό βυθό. Ελαφρώς βαθειά.

Σοφάς:

Ελαφρώς βαθειά, με πολλές ανά διαστήματα πέτρες, αλλά και με όμορφο βυθό για τους λάτρεις των καταδύσεων Εδώ, κάτω από τις βαθύσκιωτες ελιές και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία συναντά κανείς και το ομώνυμο κάμπινγκ, το οποίο σφύζει από ζωή τον Αύγουστο.

Μεγαντράφι

Μικρή και ήσυχη παραλία με καθαρά νερά, άσπρα βότσαλα και άμμο, η οποία τέμνεται στα δύο από ένα ογκώδη βράχο, ο οποίος δεν αποτρέπει πάντως την πρόσβαση από το ένα στο άλλο τμήμα της μικρής παραλίας, κολυμπώντας εννοείται. Η εν λόγω παραλία συνιστά το όριο μεταξύ Συβότων και Πέρδικας. Ανήκει στην Πέρδικα βεβαίως!

Και ...οι λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου όμορφες παραλίες της Πέρδικας 

Η παραλία Καμίνι στο δρόμο για την Αγία Παρασκευή, η παραλία Αγκάλη, δίπλα ακριβώς από το Καμίνι και πριν την Αγία Παρασκευή), καθώς και η παραλία Πραπαμάλι η οποία βρίσκεται πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο του Δυμοκάστρου και το Καραβοστάσι κατ΄ επέκταση, συνθέτουν την γκάμα των παραλιών αυτής της απλόχερα προικισμένης με αυτές περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιάσαμε… 13άρι

…όχι δεν αναφέρομαι στο γνωστό στοιχηματικό παιχνίδι καθώς αγνοώ  αν υφίσταται, ή αν έχει αντικατασταθεί από τα ξενόφερτα τζόκερ, λότο κ.λπ. Άσε δε που δεν επρόκειτο καν περί στοιχήματος. Αναφέρομαι στον αριθμό όσων συμμετείχαν στην τελευταία (πρόσφατη- συνάντηση της Αδελφότητας. Ναι καλά διαβάσατε δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, του δαίμονα του τυπογραφείου, ή λοιπών άλλων δαιμόνων- δαιμονίων κ.λπ. Το ερώτημα που τίθεται και το οποίο θα προσπαθήσω να αναλύσω- απαντήσω  πιο κάτω είναι: ποσότητα, ή ποιότητα; Είναι βεβαίως γνωστό  ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ, είναι στην περίπτωση μας όμως έτσι τα πράγματα, ή θα αναγκαστώ να αναθεωρήσω την άποψη μου για το ανωτέρω του οποίου και τυγχάνω θιασώτης;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως:  Την Κυριακή 18 του Ιούνη και στις 11 η ώρα ήταν προγραμματισμένη να γίνει η συνέλευση- συγκέντρωση της Αδελφότητας σε καφενείο του Περιστερίου. Λίγο η βροχή, λίγο η ασυνέπεια που μας χαρακτηρίζει ως λαό μαζευτήκαμε περί την 12ην μεσημβρινή 13 συνολικά άνθρωποι στο εν λόγω καφενείο. Μετά τις σχετικές ερωτήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για τα τεκταινόμενα στο χωριό, υπήρξε πληθώρα προτάσεων η οποία μετετράπη εν συνεχεία -βοηθούντος και του τσίπουρου-  σε καταιγισμό προτάσεων από τους παρευρισκόμενους. Σταχυολογώντας τις αξίζει να σταθεί κανείς στην τόνωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Αδελφότητας, στην ανάληψη περισσοτέρων πρωτοβουλιών, στην διοργάνωση συνάντησης το καλοκαίρι (Αύγουστο) στο χωριό, στην ανάγκη εξεύρεσης νέων καινοτόμων λύσεων οι οποίες και θα προσέλκυαν τους νέους, οι περισσότεροι των οποίων αγνοούν την ύπαρξη μας με δική μας φυσικά ευθύνη, στην Αδελφότητα, την δημιουργία σελίδας στο facebook με στόχο αυτό που αναφέρθη προηγουμένως και την ευαισθητοποίηση μας σε κοινωνικού ενδιαφέροντος θέματα σε ότι αφορά στους συγχωριανούς μας . Η ανωτέρω υπήρξε μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση παρά την ισχνή συμμετοχή απαντώντας στην ουσία καταφατικά στο ερώτημα πως ου εκ του εν τω πολλώ τω ευ.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι ανωτέρω προτάσεις και όσες μου διαφεύγουν ενδεχομένως μετουσιωθούν σε πράξεις, γιατί εδώ που τα λέμε προτάσεις υπήρξαν και κατά το παρελθόν, στις πράξεις χωλαίνουμε. Οψόμεθα!

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης είχαμε και δύο νέες προσθήκες στο Δ.Σ, αυτές της  Φιλιώς Κουλούρη και του Γεώργιου Καρατόλιου, οι οποίοι αντικατέστησαν τους αποχωρούντες, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, Σάκη Ντούγια και Ειρήνη Καρίμαλη. Με αυτά και με αυτά  η ώρα πέρασε και αρχίσαμε να αποχωρούμε ελαφρώς ζαλισμένοι (το λόγο τον αναφέραμε πιο πάνω, και με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει. 

Στο μεταξύ η βροχή είχε κοπάσει έχοντας παραχωρήσει τη θέση τη θέση της σε ένα λαμπερό ήλιο. Να σημαίνει άραγε κάτι αυτό; Οψόμεθα και πάλι!

 

Στην Πέρδικα του γαλαζοπράσινου 

Μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι κι εσύ να φύγεις σκέφτεσαι,  να την «κάνεις» για …αλλού φέτος. Για που όμως;

 Ο υδράργυρος πήρε την ανιούσα, κι εσύ ακόμη εδώ….να «βράζεις  στο ζουμί σου» και να σκέφτεσαι το πρώτο «καλοκαιρινό» Σ.Κ εκτός των τειχών, έχοντας συνάμα και τους φίλους σου να σε ξεσηκώνουν για μία από τα ίδια: πολύβουα κυκλαδονήσια με greek salad , service της πλάκας, «μπόμπες» και στριμωξίδι στα μπαράκια. Η εναλλακτική είναι να "φας" (για άλλη μια φορά) την κίνηση πηγαίνοντας Χαλκιδική. Για στάσου! Μήπως να πας στην υπέροχη δυτική ακτή της Ελλάδας που βλέπει Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Πέρδικα -και όχι μόνο- καθότι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς πληθώρα ενδιαφερόντων σημείων στην γύρω περιοχή; Εμείς θα πάμε και θα μείνουμε Πέρδικα όμως, για το μεγαλύτερο διάστημα τουλάχιστον.

Γιατί στην Πέρδικα;

Για τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής , το υπέροχο τοπίο, τον αρχαιολογικό χώρο του Δυμοκάστρου, το πάρκο αναψυχής του Αη. Θανάση, το οποίο μπορεί να μην βρίσκεται  στην πρότερη κατάσταση μετά την ολοσχερή καταστροφή του λόγω των πλημμυρών, δεν παύει όμως να αποτελεί μια όαση δροσιάς και περιπάτου, έστω και μετά προσοχής, τις (έστω και λίγες) διασωθείσες παραδοσιακές γειτονιές , οι οποίες δεν έπεσαν "βορά" στην "ανάπτυξη" και τον τουρισμό , το Λαογραφικό Μουσείο και last but not least που λένε και στα μέρη μου, για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από το παρατηρητήριο του χωριού, τόπο συνάντησης ρομαντικών και μη!

 

Που βρίσκεται η Πέρδικα;

Η Πέρδικα είναι ένα χωριό του νομού Θεσπρωτίας, το οποίο εδράζεται μεταξύ των Συβότων και της Πάργας και μπορεί να επισκιάζεται τρόπον τινά από τα δύο προαναφερθέντα μέρη με το «βαρύ» brand name, έχει όμως το δικό της ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα, αποζημιώνοντας στο έπακρο τον τυχερό ταξιδιώτη.

Που να φάτε& που να μείνετε
Ε…μην τα θέλετε και όλα δικά σας…δεν θα σας πούμε και που να φάτε, από την μία γιατί δεν σερβίρουμε «μασημένο φαγητό» και από την άλλη επειδή είναι φύσει αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα εστιατόρια του χωριού, άσε που κάτι τέτοιο θα συνιστούσε προβολή, άρα διαφήμιση Θα σας αφήσουμε λοιπόν να τα ανακαλύψετε μόνοι σας είτε ρωτώντας τους ντόπιους, είτε εμπιστευόμενοι το ένστικτο σας.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα καταλύματα Για τα τελευταία πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το τουριστικό περίπτερο στην αρχή του χωριού (δίπλα στο παρατηρητήριο).

Με την Πέρδικα ως ορμητήριο
Με την Πέρδικα ως ορμητήριο ο επισκέπτης μπορεί να διοργανώσει ημερήσιες εκδρομές στις πηγές του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, στα Ζαγοροχώρια, στους Παξούς, στο Σούλι και το μνημείο του Ζαλόγγου

Πότε να έρθετε

Από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, πάντως όχι τον Αύγουστο, αν θέλετε βεβαίως να περάσετε καλά και να μην βιώσετε συνθήκες «Βουλιαγμένης» στις παραλίες. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε οπλιστείτε με περισσή υπομονή και αφήστε την γκρίνια σπίτι σας, αν θέλετε να περάσετε καλά βεβαίως ..άλλως. Εμείς σας το είπαμε πάντως!

Πώς θα έρθετε

Από Πρέβεζα/Πάργα
Ερχόμενοι από Πρέβεζα, η συντομότερη διαδρομή είναι να ακολουθήσετε βόρεια τον E55, όπου περίπου
6 χλμ. μετά το Μαργαρίτι στρίβετε αριστερά στο Καρτέρι. Η Πέρδικα απέχει 12χλμ. από το Καρτέρι.

Από Ηγουμενίτσα
Αν και μπορείτε να φτάσετε πάλι από τον Ε55 και το Καρτέρι, η προτεινόμενη διαδρομή είναι να στρίψετε δεξιά στην Πλαταριά και οδηγώντας παραλιακά για 12χλμ. να περάσετε από τα πανέμορφα Σύβοτα. Μετά από άλλα
10 χλμ., φτάνοντας κάτω από το χωριό της Πέρδικας, μπορείτε να στρίψετε αμέσως δεξιά για τις παραλίες.

Από Ιωάννινα
Ερχόμενοι μέσω Εγνατίας, βγείτε στην έξοδο Βασιλικό και ακολουθήστε την κατεύθυνση για Μαζαρακιά και Καρτέρι. Στο Καρτέρι στρίψτε δεξιά για Πέρδικα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία Πέρδικας……….26650-91292
Ιατρείο………………………26650-91290
Λιμενικός Σταθμός Συβότων…..26650- 93100
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας……26650-99300
Κοινότητα Πέρδικας…………26650- 91282

Χιλιομετρικές αποστάσεις
Πέρδικα Αθήνα ……………..438,32 χλμ.
Πέρδικα- Άρτα………………..100,60 χλμ.
Πέρδικα-Ηγουμενίτσα………..31,46 χλμ.
Πέρδικα Ιωάννινα…………… 84,39 χλμ.
Πέρδικα Πρέβεζα……………78,65 χλμ.

 

 

 

 

    

 

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; 

(Ακτο)βατώντας στο γαλαζοπράσινο της Πέρδικας 

Διήμερα της φυγής στην ελληνική…West Coast

Tου τέως συνάδελφου και φίλου Σταύρου Μαδεμτζή

Το εν λόγω οδοιπορικό- γιατί περί τέτοιου πρόκειται-  έχει γραφτεί πριν κάποια χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται επικαιρότητας.

Σκέφτεσαι να φύγεις να πας…αλλού φέτος. Αλλά που; Μπήκε η άνοιξη, άρχισες να σκέφτεσαι ήδη το πρώτο ανοιξιάτικο ΣΚ εκτός πόλης και οι φίλοι σε ξεσηκώνουν για μία από τα ίδια: πολύβουα κυκλαδονήσια με  greek salad , service της πλάκας, «μπόμπες» και στριμωξίδι στα club. Η εναλλακτική είναι να φας (για άλλη μια φορά) την κίνηση πηγαίνοντας Χαλκιδική. Μήπως να πας στην υπέροχη Δυτική Ακτή της Ελλάδας που βλέπει Ιόνιο; Εμείς το κάναμε και μάλιστα όχι αραχτοί με ένα ποτό στο χέρι και το πιρούνι στο άλλο.

Πρώτος «μεγάλος» σταθμός η Πάργα, αλλά ενδιάμεσα είχα να ανακαλύψω την Αγία Παρασκευή, το Καμίνι και το απίθανο ουζερί στην παραλία του, «μιλημένος» από πριν από το φίλο και συνάδελφο Λάμπρο Σουλτάνη που είναι από την περιοχή. Πράγματι, βγήκα από το δρόμο, κατέβηκα από το στενό δρόμο και σε τρία λεπτά ήμουν μπροστά σε έναν μικρό κολπίσκο. Κομμάτι του είναι «οργανωμένο», με ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ. αλλά έχει χώρο και για όσους θέλουν να απλώσουν απλά την πετσέτα τους. Δίπλα υπάρχουν και κάποια δωμάτια για να μείνετε και το βράδυ αν θέλετε. Η συνέχεια εξίσου συναρπαστική για τους λάτρεις των μικρών ορμίσκων: Καραβοστάσι, Σαρακήνικο και …αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Απλά περιμένει να το συμπληρώσεις ανακαλύπτοντας μόνος σου τις παραλίες σε κάθε βουτιά.

Σημείο αναφοράς στην περιοχή και το χωριό Πέρδικα, με την ωραία θέα, τα μαγαζιά για φαγητό, ανεφοδιασμό (για τους κατασκηνωτές) και δωμάτια για ύπνο. Εδώ αξίζει να συμπληρώσουμε ότι σε όλη τη διαδρομή είδαμε ιδανικές τοποθεσίες για κατασκήνωση ενώ υπήρχαν και πολλά οργανωμένα κάμπινγκ σε εξίσου καλά σημεία.

Από την Πάργα έως την Πρέβεζα

Φθάνοντας στην Πάργα, καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ότι πιο οργανωμένο τουριστικά διαθέτει η περιοχή. Καλή περίοδος φυσικά για να την ανακαλύψεις, καθώς τα στίφη των τουριστών ακόμη αργούν και η γραφικότητά της ενισχύεται από αυτό και μόνο το δεδομένο. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στο λιμανάκι, μια βουτιά στο απέναντι νησάκι, ένα ούζο με τα σχετικά στα τραπέζια στην ακροθαλασσιά. Επιπλέον, το σκηνικό αυτής της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης, ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες αλλά και ως αφετηρία για βαρκάδες στα πέριξ…

Μετά την Πάργα προτίμησα να μη βγω στο βασικό δρόμο που πάει για Πρέβεζα. Συνέχισα παραλιακά και αποζημιώθηκα γι αυτό. Ωραίες στροφούλες, όχι πολύ γρήγορες αλλά μπορείς να παίξεις ευχάριστα με τη μοτοσικλέτα σου, κάτι που βρίσκεις και στην υπόλοιπη διαδρομή. Βέβαια έχεις και άλλες επιλογές: μπορείς να πας προς τις Πηγές Αχέροντα ή να κατηφορίσεις για να δεις το δέλτα του ίδιου ποταμού. Εάν απλά θέλεις να συνεχίσεις τη βόλτα σου, θα βρεις κι άλλες αξιόλογες παραλίες, όπως την Αγία Κυριακή ενώ φθάνοντας προς την Πρέβεζα, θα περάσεις μέσα από το μυρωδάτο πευκόδασος της Λούτσας με την ομώνυμη παραλία.

Για την απόδοση: Λ. Σουλτάνης 

Λύση ή (διά)λυση;

Είν΄στραβός ο γιαλός ή μήπως εξακολουθούμε να στραβαρμενίζουμε;

Για μία ακόμη φορά απάντηση δεν δόθηκε σε κανένα εκ των ανωτέρω ερωτημάτων.

Αναφέρομαι φυσικά στη συνέλευση- κοπή πίτας- αρχαιρεσίες της Αδελφότητας η οποία έγινε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και με την οποία εδέησα να ασχοληθώ μόλις σήμερα, αφενός λόγω φόρτου εργασιών και αφετέρου λόγω της γενικότερης απογοήτευσης ως απόρροια της εικόνας που αντίκρισα - αντικρίσαμε.

Μια χούφτα στην κυριολεξία άνθρωποι παρόντες να αναρωτιόμαστε για πολλοστή φορά τι δεν πάει καλά, τι κάνουμε εν πάσει περιπτώσει λάθος και η Αδελφότητα είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Προς αυτή τη κατεύθυνση μοιράστηκαν και σχετικά ερωτηματολόγια στους παρευρισκόμενους. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον σε ότι αφορά στις απαντήσεις είναι το γεγονός ότι όλοι έβαλαν σταυρό στην ερώτηση περί αναγκαιότητας σύσφιξης των σχέσεων της Αδελφότητας με το χωριό. Η εν λόγω απάντηση συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους για τον γράφοντα ο οποίος και δεσμεύεται να τοποθετηθεί επ΄αυτού εκτενέστερα στο εγγύς μέλλον. Κατά τα άλλα είχαμε την κοπή της πίτας μας, την ανάγνωση του προϋπολογισμού, όχι όμως και αρχαιρεσίες λόγω έλλειψης απαρτίας . Δοθείσης της ευκαιρίας είχαμε και μια «δημιουργική» ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σε καφενειακό επίπεδο και πέραν τούτου ουδέν, εκτός από κάποιες μεμονωμένες παρατηρήσεις. Πέραν τούτου ουδέν ουσιώδες συνήφθη- συζητήθηκε- προτάθηκε. Ήμασταν όμως σε κάθε περίπτωση «μια ωραία ατμόσφαιρα» τι κι αν δεν βρέθηκε λύση, τι κι αν δεν υπήρξε έστω μια ουσιώδης πρόταση, τι κι αν η προσέλευση του κόσμου ήταν ισχνότατη. Πως προσδοκούμε όμως από τον κόσμο να προσέλθει για να μας συμπαρασταθεί, όταν από το ίδιο το Δ.Σ παρίστανται 4 από τα 7 μέλη, σε μια εκδήλωση που είχε προαναγγελθεί πολύ καιρό πριν; Αντιλαμβάνομαι τις αντικειμενικές δυσκολίες….πλην όμως. Μήπως ήρθε καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Τροφή για σκέψη, με την επικεφαλίδα να είναι πάντα επίκαιρη. Δυστυχώς! 

Σε ότι αφορά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της Αδελφότητας, αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός διμήνου και πιθανότατα εκτός Αθηνών (εύστοχη πρόταση του συγχωριανού μας κ. Πάμπολλα) σε κάποια εκ των εκδρομών μας, μιας και εκεί μαζευόμαστε περισσότεροι (?). Στις εν λόγω αρχαιρεσίες ο γράφων υπάρχει πιθανότητα να μην είναι καν υποψήφιος. Δεν νομίζω άλλωστε ότι θα λείψω από κάποιον-κάποιους, τουναντίον μάλιστα, καθώς θεωρώ ότι κάποιοι θα χαρούν με αυτό. Αυτά προς ρτο παρόν. 

...to be continued 

Λ. Σουλτάνης 

Οι οιωνοί, ο τουρισμός και ο …γέρικος σκύλος

Θα αναρωτιέστε βέβαια τι σχέση έχουν ή πως συνδέονται εν πάσει περιπτώσει αυτά τα εκ πρώτης όψεως και εξ ακοής ετερόκλητα πράγματα. Κι όμως συνδέονται!

Ας ξεκινήσουμε από τους οιωνούς, εκείνα τα μυθικά πουλιά τα οποία σύμφωνα με την μυθολογία προέβλεπαν τα μελλούμενα. Οι οιωνοί λοιπόν είναι πολύ καλοί σε ότι αφορά στον τουρισμό (νάτη λοιπόν η πρώτη συνάφεια) γενικότερα, αλλά και στην περιοχή και το χωριό μας ειδικότερα. Από την μία ο αρκετός κόσμος που επισκέφτηκε το χωριό το Πάσχα (αν αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη) και από την άλλη οι διαβεβαιώσεις όλων εκείνων οι οποίοι ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τον «τουρισμό» προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν. Έγινε λέει και η κατάλληλη προβολή του χωριού σε αντίστοιχες εκθέσεις, τυπώθηκαν και διαφημιστικά φυλλάδια, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες συναντήσεις με κάποιους tour operators, τονίστηκε η ομορφιά της περιοχής (αδιαμφισβήτητη), η φιλοξενία των κατοίκων κ.λπ.

Μάλιστα. Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει!

Τέλος, κάπου πήρε το μάτι μου και κάτι περί προτάσεως για επέκταση της τουριστικής σαιζόν (μήνα Απρίλιο αυτό), από του χρόνου βεβαίως- βεβαίως εικάζω, γιατί για φέτος δεν θα προκάμουμε σύντροφοι.

Αυτές οι προτάσεις δεν γίνονται Απρίλη μήνα, αλλά Οκτώβρη! Ειρήσθω εν παρόδω ο γράφων είχε λοιδωρηθεί όταν μεταξύ άλλων είχε εκφράσει παρόμοια άποψη, κάτι που μάλλον ορθώς συνέβη καθότι όποιος δεν ζει στο χωριό και δεν έχει σχέση με τα «τουριστικά» δεν μπορεί να έχει άποψη περί αυτών, τουλάχιστον δημόσια, εκτός πια και αν αυτή (η ρημάδα η άποψη ντε) συμπίπτει με αυτή των «ειδικών» περί του τουρισμού, άλλως οφείλει να το βουλώνει.

Ας μη μακρηγορούμε όμως και ας περάσουμε στο προκείμενο, ξεκινώντας με την υπόθεση εργασίας ότι όλα όσα ανέφερα πιο πάνω και όλα όσα ενδεχομένως δεν γνωρίζω, συνηγορούν στο ότι φέτος θα «βουλιάξει» το χωριό. Είθε για τους «επαγγελματίες»! Και τώρα στο κρίσιμο ερώτημα : πόσο έτοιμοι είμαστε (είστε) να ανταποκριθείτε, τι έχει γίνει σε επίπεδο υποδομών, παρεχομένων υπηρεσιών και τιμών;

Κοντολογίς αυτού του μαγικού (κατ΄ εμέ πάντα) τριπτύχου; Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως ξεκινώντας από τις υποδομές για τις οποίες εξ΄ όσων γνωρίζω λίγα πράγματα έχουν γίνει, καθότι …δει δη χρημάτων! Δημοπρατήθηκε η αποκατάσταση του δρόμου Συβότων- Πέρδικας και πέραν τούτου ουδέν. Λες και αυτό από μόνο του (αν τελικά γίνει) λύνει το πρόβλημα. Πάμε παρακάτω με την μορφή κάποιων σχετικών ερωτημάτων:

  • Με την αποκομιδή των απορριμάτων από τις παραλίες τι γίνεται; Στους ιδιώτες κι αυτή στο γενικότερο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
  • Γιατρός θα υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες στο χωριό ή η έλλειψη αυτού θα καλύπτεται από αετονύχηδες καιροσκόπους, αντίστοιχους εκείνων που ασχολούνται με τον τουρισμό;
  • Χώροι στάθμευσης θα υπάρχουν; Επαρκούν; Ο Έλληνας ως γνωστόν και για τσιγάρα με το φετίχ- αυτοκίνητο του πηγαίνει, και αν τώρα όπως με πληροφόρησαν υπάρχει πρόβλημα, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει τον Αύγουστο!
  • Με το χάλι- δάσος ομπρελο-ξαπλωστρών και τον «τρόπο κατά- χρησης» των όρων λειτουργίας αυτών θα γίνει κάτι ή μήπως όχι, επειδή αυτή η εικόνα και το ακολουθούμενο τουριστικό μοντέλο «προάγει» και κέρδη αποφέρει;
  • Τιμές και παρεχόμενες υπηρεσίες μήπως πρέπει να εναρμονιστούν με τις υπάρχουσες συγκυρίες (βλέπε κρίση);

Ρητορικές κάποιες εκ των ανωτέρω ερωτήσεων το δίχως άλλο, ποιος είπε όμως ότι αυτές δεν πρέπει να τίθενται;

Στον αντίποδα όλων των ανωτέρω αξίζει να αναφερθούν- υπερτονιστούν κάποιες αξιέπαινες και ανιδιοτελείς προσπάθειες φορέων ή ατόμων του χωριού, σε ότι αφορά την βελτίωση των υποδομών, οι οποίες δεν αρκούν όμως από μόνες τους για να καλύψουν τα τεράστια κενά.

Δεν λέω καλές οι προωθητικές ενέργειες, για να επανέλθουμε σε αυτές, όσο όμως αυτό το τρίπτυχο – τρίγωνο είναι ανισοβαρές, τόσο θα συζητάμε και του χρόνου τέτοια εποχή για τα ίδια και τα ίδια.

Θέλουμε (τε) να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως κάναμε μέχρι τώρα ή επιθυμούμε να αλλάξουμε, σε ένα βαθμό έστω; Πάσα καλοπροαίρετη ένσταση και απάντηση δεκτή! Προς στιγμή νόμισα ότι θα υποπέσω σε ολίσθημα ξεχνώντας το γέρικο σκύλο και τα κόλπα. Δεν συνέβη όμως!

Εντάξει, εδώ δεν αναφερόμαστε σε κόλπα (συνήθειες) με τη στενή έννοια του όρου αλλά στην πεπατημένη, σε παγιωμένες (παγωμένες) αντιλήψεις χρόνων, στον τρόπο που έχει στηθεί, δομηθεί λειτουργεί και θα συνεχίσει (?) να λειτουργεί ένα πράγμα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τουρισμό -με ή χωρίς εισαγωγικά- αν δεν δεχθούμε να κάνουμε δυο- τρία βασικά πράγματα.

Θέλουμε; Μπορούμε; Είμαστε έτοιμοι να «αποχωριστούμε» την κοντόφθαλμη λογική, το «εφήμερο» κέρδος (με την ευρεία έννοια του όρου), τον καιροσκοπισμό και τον ωχαδερφισμό, προς χάριν ενός βιώσιμου -που είναι και της μοδός αν και αδόκιμο ως όρος- τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης ή μήπως θα αρκεστούμε στα παλιά κόλπα μιας και: you can't teach an old dog new tricks.- ήτοι δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκύλο νέα κόλπα.

Δεν αντιλέγω στο ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα τώρα εν μέσω κρίσης και ότι πολλοί από μας (σας) ζουν από τον τουρισμό, γιατί όμως αυτό θα πρέπει να αντιβαίνει στις βασικές αρχές (βλέπε τρίπτυχο); Κάποιοι ενδεχομένως θα διαφωνήσουν και θα με κατηγορήσουν για εμπάθεια, έχει ξανασυμβεί άλλωστε, αν όμως το θάρρος της γνώμης του καθενός είναι εμπάθεια, τότε ναι είμαι …….!

* Έμαθα επίσης ότι προβλέπεται η τοποθέτηση κολωνών φωτισμού κατά μήκος της παραλίας Καραβοστάσι. Καλό μου ακούγεται αυτό.

...Εδώ ηρεμεί το πνεύμα...

Η ένταξη των παραμεθόριων Συβότων στον αναπτυξιακό νόμο και ο αποκλεισμός της Πέρδικας από αυτόν.

Από το γραφείο του κ. Μάριου  Κάτση λάβαμε το πιο κάτω διευκρινιστικό δελτίο τύπου αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο προς εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων για την μη ένταξη της Πέρδικας σε αυτόν εν αντιθέσει με τα Σύβοτα τα οποία και πληρούν ένα ή και περισσότερα εκ των κάτωθι κριτηρίων: ορεινότητα - πληθυσμιακή μείωση (>30%)- χαρακτηρισμός της περιοχής ως παραμεθόρια (αυτό το κριτήριο είναι που πληρούν τα Σύβοτα).  Εγώ πάντως διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί ούτε σοφότερος έγινα, ούτε κατάλαβα το λόγο αποκλεισμού της Πέρδικας από τον περιβόητο αναπτυξιακό νόμο. Εσείς μπορείτε; Πάσα αιτιολογημένη ένσταση δεκτή. Στο τέλος του κειμένου υπάρχει σχετικός πίνακας βάσει του οποίου τα Σύβοτα χαρακτηρίζονται ως παραμεθόρια περιοχή!!!!

Ιδού λοιπόν το επίμαχο κείμενο αυτούσιο:

Ανταποκρινόμαστε στα δίκαια αιτήματα - Στις Ειδικές Περιοχές και τα Σύβοτα-Διευκρινίσεις για τον αναπτυξιακό νόμο»

Το τελευταίο διάστημα πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ακουστεί σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο και την εφαρμογή του στη Θεσπρωτία. Φτάσαμε να ακούσουμε μέχρι και ότι αποκλείεται ο Νομός μας από τον αναπτυξιακό νόμο. Για αυτό κρίνουμε σκόπιμο να δοθούν κάποιες απαντήσεις στους συμπολίτες μας, ώστε να προστατευτούν από την σύγχυση που ηθελημένα ή μη δημιουργείται από την παραφιλολογία.

Ο αναπτυξιακός νόμος ισχύει για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και φυσικά δεν αποκλείεται η Θεσπρωτία, ούτε κάποια μεμονωμένη περιοχή της. Πέραν όμως από το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που θα ισχύει για όλη τη χώρα, υπάρχει και πρόβλεψη για επιπλέον κίνητρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ειδικές περιοχές. Η λογική των επιπλέον κινήτρων λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Τα κριτήρια αξιολόγησης για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως ειδική είναι:

  • η ορεινότητα
  • η πληθυσμιακή μείωση (>30%)
  • η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως παραμεθόρια

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, οι Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αποτελούν το 70% των Δ.Ε. της Π.Ε. Θεσπρωτίας (7 στις 10 Δ.Ε.) και καλύπτουν το 85,7% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας (37.337 από 43.587).Τα ποσοστά ειδικών περιοχών της Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκονταν για αρκετό διάστημα στη δημόσια διαβούλευση ώστε οι φορείς να μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο Βουλευτής κ. Μάριος Κάτσης μετέφερε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τις προτάσεις των θεσμικών εταίρων της περιοχής (Επιμελητήριο, κ.α.) που αφορούσαν την ένταξη των Συβότων και της Πέρδικας στις ειδικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να θίγεται το πνεύμα του νόμου.

Με βάση το κριτήριο της παραμεθορίου το οποίο και πληροί μεγάλο μέρος της Δημοτικής Ενότητας Συβότων, η περιοχή εντάσσεται στο καθεστώς ειδικών περιοχών. Η Δημοτική Ενότητα της Πέρδικας, που συμπεριλήφθηκε στα σχόλια της Διαβούλευσης δεν δύναται να ενταχθεί στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αφού δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης. Η Δ.Ε. Πέρδικας δεν αποκλείεται φυσικά από τον αναπτυξιακό νόμο και τα επενδυτικά εργαλεία, καθώς ισχύει ότι και για την υπόλοιπη χώρα. Τέλος σύμφωνα με τον νέο ΕΟΧ για το ύψος των περιφερειακών ενισχύσεων που αναμένεται να εκδοθεί  το επόμενο διάστημα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά η Ήπειρος αναμένεται να έχει σημαντικά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης.

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων καλοπροαίρετα με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση και η μεθοδική δουλειά μιας κυβέρνησης ανοιχτής στο διάλογο, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα πραγματικά ωφέλιμα για το δημόσιο συμφέρον και όχι απλά για μικροπολιτική εκμμετάλευση.

 

 

Δημοτική Ενότητα

Δήμος

Ορεινότητα (Ο= ορεινά)

Πληθυσμιακή μείωση (>30%)

Παραμεθόριες περιοχές, Π= παραμεθόρια

Αριθμός χαρακτηριστικών ενίσχυσης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

 

 Π

1

ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

 

 Π

1

ΣΥΒΟΤΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

 

 Π

1

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΣΟΥΛΙΟΥ

 

 

 Π

1

ΣΟΥΛΙΟΥ

ΣΟΥΛΙΟΥ

0

 

 

1

ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΦΙΛΙΑΤΩΝ

0

 

 Π

2

ΣΑΓΙΑΔΑΣ

ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

 

 Π

1

 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα…ή μήπως κάθε φέτος  και χειρότερα;...

…όπως κι αν το προσεγγίσει κανείς στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει. Φθίνουν λοιπόν-φθείρονται οι θεσμοί και οι άνθρωποι, μεταφορικά οι τελευταίοι εννοείται, το όποιο ενδιαφέρον ατονεί αν δεν έχεις να παρουσιάσεις κάτι το νέο,  το καινοτόμο, το οποίο και θα αναζωογονούσε αυτό και εμείς ως Αδελφότητα (εμού προεξάρχοντος) αποτύχαμε. Δεν ξέρω αν φταίνε οι γενικότερες κακές συγκυρίες ή κάτι άλλο, ότι κι αν είναι  αυτό πάντως το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η εικόνα της ισχνότατης παρουσίας-ανταπόκρισης των συγχωριανών μας στην πρόσφατη παιδική γιορτή αυτής,  το Σάββατο που μας πέρασε αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Κατόπιν τούτου όλοι εμείς οι οποίοι ασχολούμαστε με την Αδελφότητα οφείλουμε να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα αναφορικά τόσο με τον τρόπο λειτουργίας αυτής,  ή ακόμη και με τον λόγο ύπαρξης της. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις,  οι οποίες θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των συγχωριανών μας για την Αδελφότητα, αν δεν μπορέσουμε να πείσουμε με κάποιο τρόπο τους συγχωριανούς μας, τότε δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο ύπαρξης. Τα ανωτέρω προϋποθέτουν φυσικά και την ανάλογη συλλογική προσπάθεια εκ μέρους όλων μας , αν και πάλι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον.

Για την γιορτή τώρα, η οποία και υπήρξε τρόπον τινά το έναυσμα για αυτές τις σκέψεις λίγα πράγματα μπορεί να πει- γράψει κανείς: ισχνότατη παρουσία κόσμου όπως έγραψα και πιο πάνω, λίγα τα παιδιά, λίγο και το κέφι, ο καθιερωμένος κλόουν για την διασκέδαση των μικρών μας φίλων, απονομή δώρων κ.λπ. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγομαι λίγο κυνικός, έτσι έχουν τα πράγματα όμως, κι΄ όποιος δεν το βλέπει απλά εθελοτυφλεί.

 

* Οι πιο πάνω σκέψεις δεν απηχούν απαραίτητα και το υπόλοιπο Δ.Σ της Αδελφότητας.