Η Πέρδικα Θεσπρωτίας
Η Πέρδικα είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Μέχρι το 1926 έφερε την ονομασία Αρπίτσα, όνομα το οποίο σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε από μία Αραπίνα (Αραβία) που είχε έρθει για να εξισλαμίσει τους Χριστιανούς σε Μουσουλμάνους. Άγνωστο παραμένει αν το εν λόγω εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία. Από το 1926 και εντεύθεν φέρει την σημερινή της ονομασία, η οποία εικάζεται ότι οφείλεται είτε στο σχήμα του οικισμού το οποίο προσομοιάζει σε ιπτάμενη πέρδικα, είτε στην ύπαρξη κατά το παρελθόν πολλών εκπροσώπων του συγκεκριμένου πτηνού στην περιοχή. Αποτελείται από τον οικισμό Πέρδικα και το συνοικισμό Αρίλλα,τον οποίο (συνοικισμό) κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε ως κτήμα του ο Ρωμαίος στρατηγός Αρίλλας, εξ΄ου και η ονομασία τόσο του οικισμού, όσο και της παραλίας αυτού. Η Πέρδικα είναι το μεγαλύτερο χωριό της Θεσπρωτίας αν και ο όρος χωριό φαντάζει μάλλον αδόκιμος αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 2.000 περίπου, οπότε o όρος κωμόπολη φαντάζει πιο δόκιμος. Οι σημερινοί κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά την αποχώρηση των Αλβανοτσάμηδων έλκουν την καταγωγή τους από σχεδόν όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έτσι στην Πέρδικα θα συναντήσει κανείς Κερκυραίους, Ικαριώτες, Βλάχους, Σαρακατσάνους, Πόντιους, Αρβανίτες κ.λπ, οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός και η παραγωγή λαδιού. Η Πέρδικα είναι ένα ζωντανό χωριό καθ΄όλη την διάρκεια του έτους με τον πληθυσμό της να υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω της αθρόας προσέλευσης τουριστών. Διαθέτει πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων, σύγχρονες τουριστικές μονάδες καθώς και εστιατόρια και μπαρ.Με την Πέρδικα ως ορμητήριο ο επισκέπτης μπορεί να διοργανώσει ημερήσιες εκδρομές στις πηγές του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, στα Ζαγοροχώρια, στους Παξούς, στο Σούλι και το μνημείο του Ζαλόγγου. Για τις παραλίες του χωριού γίνεται ειδική αναφορά στην σχετική με αυτές ενότητα.
Πως θα πάτε
-
Η Πέρδικα απέχει από την Αθήνα περίπου 440 χλμ. και προσεγγίζεται οδικώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και εν συνεχεία μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου ή του φέριμποτ εναλλακτικά, ακολουθώντας κατόπιν την εθνική οδού Αντιρίου-Ιωανίνων με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα. Στα 25 χλμ πριν την Ηγουμενίτσα υπάρχει σχετική πινακίδα με την ένδειξη Πέρδικα. Στρίβοντας λοιπόν αριστερά, εγκαταλείπετε την εθνική οδό και μετά από 12 χλμ. απολαμβάνετε το ουζάκι σας στην παραλία, ή τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν!
-
Από την Θεσσαλονίκη η Πέρδικα προσεγγίζεται πλέον εύκολα και γρήγορα μέσω της Εγνατίας οδού με κατεύθυνση πάντα προς Ηγουμενίτσα και δίνοντας προσοχή στις σχετικές πινακίδες για τυχόν παρακάμψεις λόγω έργων κ.λπ. Η απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Πέρδικας υπολογίζεται στα 331 χλμ. και καλύπτεται με άνεση και ασφάλεια (Εγνατία οδός γαρ!)
-
Αεροπορικώς από το Άκτιο Πρεβέζης, τα Ιωάννινα ή την Κέρκυρα, ακολουθώντας ανά περίσταση μια aπό τις προαναφερθείσες διαδρομές.
Τι να δείτε
-
Εκτός από τις παραλίες αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές της Πέρδικας, όπου διασώζονται- και μάλιστα σε καλή κατάσταση- αρκετά από τα παλιά πέτρινα σπίτια, εξαιρετικά δείγματα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Το Λαογραφικό μουσείο της Πέρδικας ενδείκνυται επίσης για μια επίσκεψη. Αν τέλος, βρεθείτε τον Αύγουστο στο χωριό μην ξεχάσετε να παραστείτε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις (το ακριβές πρόγραμμα αυτών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας, μόλις καταρτιστεί). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αξιοθέατα του χωριού, επισκεφτείτε την σχετική ενότητα στο site μας με τίτλο: Αξιοθέατα
Το Δυμόκαστρο
-
Στο νότιο άκρο της παραλίας Καραβοστάσι και δυτικά της Πέρδικας δεσπόζει το Δυμόκαστρο. Ο λόγος για ένα τειχισμένο παράλιο οικισμό σε ασβεστολιθική πλαγιά, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την αρχαία Ελίνα, όπως αναφέρεται σε μολύβδινη επιγραφή από τη Δωδώνη. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνολική έκταση 22 εκτάρια και περίμετρο τείχους 3.404 μέτρων . Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει λαξεύματα στο βράχο για τη θεμελίωση οικοδομημάτων, τοίχους αντιστήριξης, ερείπια κτιρίων, στοές, δεξαμενές, τάφους κ.λπ.